Pri vzvratnem ali bočnem parkiranju nam lahko na pomoč priskočijo elektromagnetni parkirni senzorji. Verjetno se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste želeli parkirati vzvratno, pa niste bili povsem prepričani, koliko ste oddaljeni od robnika, zidu, ograje, stebrička … Marsikdo je na tak način tudi zaznamoval avtomobil, zato ne preseneča, da imajo novejši jekleni konjički vgrajene parkirne senzorje. Seveda pa jih lahko montirate tudi na starejši avtomobil, in sicer obstajata dva načina. Lahko si omislite ultrazvočne parkirne senzorje, verjetno boljša izbira pa bodo elektromagnetni parkirni senzorji, ki imajo v primerjavi z ultrazvočnimi kar nekaj prednosti.

Prednosti elektromagnetnih parkirnih senzorjev

1. Brez vrtanja

Ena izmed glavnih prednosti je zagotovo ta, da montaža elektromagnetnih senzorjev ne zahteva vrtanja ali kakršnegakoli spreminjanja odbijača. Se sprašujete, kam se jih potem sploh montira? Enostavno nalepite tako imenovani antenski trak na notranjo stran odbijača. Še najtežje pri vsem tem je odstraniti odbijač, vendar ko je le-ta enkrat odstranjen, ni več nobenih komplikacij. Na tem mestu je potrebno omeniti, da gre pri večini avtomobilov brez težav.

2. Boljše zaznavanje ovir

Elektromagnetni parkirni senzorji zaznavajo ovire precej bolje od ultrazvočnih. Glavna pomanjkljivost ultrazvočnih senzorjev so prav mrtve točke med posameznimi senzorji. Ponavadi sta po dva na vsaki strani odbijača, kar pomeni, da če vozite vzvratno točno proti tankemu stebričku, obstaja verjetnost, da ga senzorji ne bodo opazili. Pri elektromagnetnih parkirnih senzorjih je zgodba drugačna, saj antenski trak zaznava okolico po celotni širini avtomobila, prav tako pa ga ne zmotijo niti nakloni, grmovja, ograje, tanke kovinske konstrukcije in podobno.

3. Večja natančnost

Kar se tiče natančnosti parkiranja, zopet zmagajo elektromagnetni parkirni senzorji. V primerjavi z ultrazvočnimi, ki ne zaznajo razdalj manjših od 30-40 cm, elektromagnetni senzorji zaznajo že minimalne razdalje (10 cm), kar pomeni, da boste z njihovo pomočjo lahko parkirali precej bolj natančno in zanesljivo.

Nasveti glede montaže antenskega traku

Po drugi strani pa je ravno zaradi boljše zaznave ovir pri elektromagnetnih parkirnih senzorjih pametno le-te montirate čim višje na zadnji odbijač, saj se na tak način ognete zaznavanju najmanjših robnikov in nekoliko večjih grbin na cestah. Prav tako je smotrno antenski trak nalepiti le na zadnji del in ne tudi na bočni, saj v nasprotnem primeru, ko boste parkirali med dva avtomobila, ne boste točno vedeli, ali elektromagnetni parkirni senzorji morda že zaznavajo avtomobil, ki je parkiran poleg, ali je dejansko na voljo še dovolj prostora.