Pred gradnjo objekta moramo dobro premisliti glede izolacije. Ne le glede izolacije bivalnih prostorov, temveč tudi kletnih, kjer previsoka vsebnost vlage lahko povzroči plesen, ki negativno vpliva na zdravje in uničuje notranjo opremo. Kot zapora proti vlagi je v določenih primerih dobra izbira izolacijska folija Gefitas PE 3/300, ki pa kot napisano ni vedno primerna izbira. Torej, kdaj lahko uporabimo Gefitas folijo?

Kdaj uporabiti zaporo proti vlagi Gefitas PE 3/300?

Če so vaši kletni prostori izpostavljeni hidrostatičnemu tlaku oziroma če težavo predstavlja pritiskajoča voda, potem bo bolj kot Gefitas folija primerna druga vrsta hidroizolacije. Gefitas PE 3/300 se uporablja samo takrat, ko želimo preprečiti prehod vlage, torej v primerih, ko objekt želimo zaščititi le pred talno vlago.

Več o tem, kdaj uporabiti zaporo proti vlagi Gefitas, si lahko preberete na spletni strani http://alteks.si/gefitas.

Kaj je Gefitas folija ter kam in kako jo lahko vgradimo?

Izolacijska folija GefitasNajprej odgovorimo na vprašanje, kaj točno izolacijska folija Gefitas PE 3/300 sploh je. Gre za zaporo proti vlagi, ki je primarno izdelana iz polietilenske pene (debelina 3 mm) ter laminirana s PE oz. LDPE folijo (debelina 300 µm). Folija je pakirana v roli, široki 125 cm in dolgi 40 m. Skupna površina ene role torej meri 50 m2. Vzdolžno se Gefitas spaja z že vdelanim tesnilnim butilnim trakom, za prečno spajanje pa se najpogosteje uporabljata butilno dvostransko lepilo (30 mm) ali Bituthene lepilni trakovi (10 cm).

Najpogosteje izolacijska folija proti vlagi Gefitas PE 3/300 deluje kot zaščita pred vlago pod industrijskimi tlaki, v redkejših primerih tudi pod betonskimi ploščami. Folijo položimo neposredno na podložni beton ali komprimiran gramozni tampon. Ker je montaža enostavna, lahko delo opravimo kar sami, seveda pa se, če nam primanjkuje izkušenj, raje odločimo za strokovno pomoč.

Dobro je vedeti

1. Ker folija Gefitas PE 3/300 že vsebuje tesnilni trak, varjenje ni potrebno, kar olajša, pohitri in poceni vgradnjo. Posamezne konce spojimo skupaj tako, da odstranimo zaščitno folijo in močno pritisnemo na spoj.

2. Gefitas izolacijska folija ima nizek koeficient trenja. Ker je torej zelo gladka, se razpoke v tlakih pojavijo redko, če pa že se, so relativno majhne.

3. Pri izolaciji kletnih oziroma podzemnih prostorov ne smemo pozabiti tudi na izolacijo vertikalnih površin. Za vertikalne površine folije Gefitas PE 3/300 ne moremo uporabiti, priporočljiva pa je uporaba zaključnega traku Gefitas R 300 (širina 20 cm), ki že vsebuje butilni tesnilni trak na obeh vzdolžnih straneh.

4. Zapora proti vlagi Gefitas je skladna s standardom DIN 18195-4 in odporna na mehanske poškodbe.