Če želite sebe, svoj hobi ali morda podjetje predstaviti na svetovnem spletu, boste morali najprej registrirati domeno. Pri tem bo zelo pomembno, kakšno bo ime domene, saj lahko s slabo izbiro vplivate na manjšo obiskanost spletnega mesta, kar je še posebej neugodno, če gre za poslovno stran, npr. za spletno trgovino. O nakupu domene smo enkrat že pisali, in sicer smo predstavili prednosti registracije lastne domene pred uporabo brezplačne platforme, pisali smo o domačih in tujih registrarjih ter o izbiri domenske končnice.

Danes pa si torej oglejmo, zakaj je ime domene tako pomembno in kako izbrati takšnega, ki nam bo prineslo največji uspeh. Za še dodatne podrobnosti glede registracije in izbora imena domene pa v branje priporočamo blog registracijadomen.pw.

Zakaj je ime domene pomembno?

Domensko ime lahko primerjamo s hišnim naslovom. Če predpostavljamo, da je nekdo že slišal za naš naslov in nas želi obiskati, bo do našega doma prišel mnogo lažje, če si bo naslov zapomnil. Enako je torej s spletno stranjo, ki jo v prispodobi enačimo z domom. Obiskovalec bo do naše spletne strani prišel precej enostavneje, če bo vedel, kakšno je ime domene. V tem primeru bo le-to vpisal v zgornje okno v spletnem brskalniku in že bo našel našo stran.

Seveda pa to ni edini način, kako poiskati določeno spletno stran. Če se zopet vrnemo k primerjavi s hišnim naslovom, lahko obiskovalec v raznih imenikih, npr. v telefonskem, preko našega imena in priimka pride do podatka o lokaciji. Podobno pa si lahko tudi spletni obiskovalec pomaga s spletnimi iskalniki, kot so npr. Google, Najdi.si, Bing in drugi.

Primerjava torej lepo ponazarja, zakaj je izbira imena domene pomembna. V kolikor si jo bo lahko zapomniti, bodo obiskovalci našo spletno stran našli mnogo lažje, prav tako pa bodo informacijo o njej tudi lažje predali svojim znancem in prijateljem. Skratka, končni rezultat bo večja obiskanost spletne strani, kar pa mora biti vedno eno izmed osnovnih vodil za takšen ali drugačen uspeh na spletu.

Kako izbrati ustrezno ime domene?

Če sklepamo iz do zdaj napisanega, najbrž ni težko ugotoviti, da mora biti ime domene takšno, da si ga je lahko zapomniti. Poleg tega naj bo tudi kratko, saj tudi to botruje k lažjemu pomnjenju. Ne pozabite na izvirnost in povezanost s hobijem oziroma dejavnostjo, saj boste s takšno izbiro obiskovalcem vlili še dodano zaupanje. Pomislite, zagotovo ste že kdaj naleteli na domeno, katere ime je bilo kar nekoliko sumljivo. Čeprav je bila stran na pogled lepa, pa ste raje poiskali konkurenčno spletišče in morebitno naročilo izvedli tam.

Izbor imena domene največkrat zahteva čas in tehten premislek. Seveda se vam odlična ideja lahko porodi tudi, ko to najmanj pričakujete, vendar to ni prav pogosto. Težava nastopi tudi pri procesu registracije, saj je večina dobrih imen domen že zasedenih. Zato kar strpno in brez slabe volje. Prepričani smo, da boste prej ali slej našli ime domene, ki bo šlo odlično v ušesa in bo hkrati na voljo za registracijo.