Če ste ljubitelj snega in ne želite najemati snowboard opreme, je ob nakupu potrebno poskrbeti za njeno primerno izbiro, saj vam bo le pravilno izbrana oprema omogočala nepozabne užitke na zasneženih strminah. Med najpomembnejše dele opreme uvrščamo snowboard deske, ki so ljubiteljem te izjemno priljubljene zimske športne aktivnosti na voljo v različnih blagovnih znamkah, modelih, dolžinah, širinah, trdotah in oblikah.

Če ste med izkušenimi deskarji na snegu, vam nakup ne bo delal večjih težav, saj običajno takšni uporabniki natančno vedo, kaj iščejo. Če pa se lotevate prvega nakupa snowboard deske, se vam lahko hitro ustavi že pri izbiri pravega tipa deske in njene dolžine.

Zato vam bomo v tem kratkem vodiču predstavili nekaj pomembnih priporočil, s katerimi boste izbrali snowboard desko, ki bo ustrezala vašemu slogu vožnje in sposobnostim, hkrati pa se boste nakupa lahko lotili samozavestneje in bolj premišljeno.

Izbira najprimernejšega tipa snowboard deske

Če želite izbrati tip snowboarda, ki bo kar najbolj ustrezal slogu vašega deskanja, si morate odgovoriti na dve vprašanji:

  1. Po kašni vrsti terene najraje deskate?
  2. Kako naj se deska odziva na terenih, kjer boste deskali?

Glede na to so vam na voljo različni tipi desk:

  • ALL MOUNTAIN deske so najbolj vsestranske in so primerne za začetnike in deskarje, ki radi raziskujejo različne vrste terenov.
All mountain snowboard Salomon Sight
All mountain snowboard Salomon Sight – Extreme Vital
  • DIRECTIONAL deske so zasnovane tako, da se z njimi spuščate navzdol v svoji prevladujoči drži in se med deskanjem ne obračate. Vezi so na takšnih deskah običajno pomaknjene bolj nazaj proti repu, kar deskarjem omogoča, da lahko na utrjenih terenih dosegajo višje hitrosti.
  • FREERIDE deske so namenjene tistim, ki radi zapuščajo urejene proge in se namesto tega raje spopadajo z različnimi tereni. Ker se deskarji na tovrstnih deskah raje vozijo v svoji naravni drži, so običajno nastavljene za usmerjeno vožnjo.
  • FREESTYLE deske se lahko imenujejo tudi PARK deske. So krajše, kar omogoča deskanje po različnih ovirah in izvajanje raznovrstnih trikov.
Freestyle snowboard Arbor Relapse
Freestyle snowboard Arbor Relapse – Extreme Vital
  • POWDER deske so zasnovane za deskanje po sveže zapadlem pršiču. Zato so v primerjavi z drugimi deskami daljše in tudi širše, kar deskarjem omogoča, da se z njimi spuščajo po površini novozapadlega snega.
  • SPLIT deske so namenjene turnemu deskanju na snegu. Kot že ime pove, jih za hojo lahko ločite na dva dela in jih uporabite kot smuči, ko pa se spuščate po hribu navzdol, jih zopet združite v desko.

Če ste v deskanju šele začetnik, je najbolje, da izberete ALL MOUNTAIN deske, ki vam omogočajo najboljše možnosti za udobno vožnjo po različnih terenih. Ker pa je veliko desk danes primernih za različne terene, se pred nakupom dobro prepričajte, za kateri slog vožnje so primerne.

Izbira primerne dolžine snowboard deske

Eden od najhitrejših načinov, kako vsaj približno določiti dolžino snowboard deske, je ta, da jo enostavno postavite predse. Če sega deska nekje do višine med nosom in brado, je vsaj približno prava. Približno pa zato, ker je vaša višina koristen pokazatelj dolžine deske, ni pa edini.

Izbira primerne dolžine deske je odvisna tudi od teže, saj ta pomembno vpliva na velikost sil, ki se bodo prenašale z deske na sneg. Ob enaki višini potrebuje težji deskar daljšo desko, saj mu bo na ta način omogočala boljšo kontrolo in nadzor nad desko.

Pri izbiri primerne dolžine snowboard deske si tako lahko pomagate s spodnjo tabelo.

Višina deskarja (cm) Teža deskarja (kg) Dolžina deske (cm)
< 145 < 40 < 125
145 – 150 40 – 50 125 – 130
150 – 155 45 – 55 130 – 135
155 – 160 50 – 60 135 – 140
160 – 165 55 – 65 140 – 145
165 – 170 60 – 70 145 – 150
170 – 175 65 – 75 150 – 155
175 – 180 70 – 80 155 – 160
> 180 > 80 > 160

Pri izbiri najprimernejše dolžine snowboard deske imajo pomembno vlogo tudi želje in sposobnosti posameznega deskarja. Kot smo videli, obstaja danes ogromno različnih slogov in oblik desk, še več pa je različnih deskarjev, ki iščejo specifične lastnosti na deski.

Split snowboard Burton Flight Attendant
Split snowboard Burton Flight Attendant – Extreme Vital

Kakšna je razlika med posameznimi tipi desk in kolikšno dolžino izbrati, sta dve najpogostejši vprašanji, s katerimi se običajno soočajo deskarji na snegu ob svojem prvem nakupu. Ugotovili smo, da je pri izbiri pravega tipa deske ključnega pomena slog vožnje, medtem ko sta pri izbiri prave dolžine deske najpomembnejši teža in višina. Seveda pa ob vsem tem ne smemo pozabiti še na deskarsko znanje in želje ter potrebe posameznika.

Ko boste v specializirani trgovini z zimsko športno opremo kupovali snowboard desko, se obrnite na prodajalca. Ta vam bo dodatno svetoval in pomagal, da boste izbrali kar najprimernejšo desko zase.

Vir: https://www.ostanifit.si/snowboard-deska-kako-izbrati-pravo