Če še nimate lastne spletne strani, vendar ravno načrtujete, da bi jo imeli, boste morali najprej izvesti vsaj dva koraka. To sta nakup domene ter izbor paketa spletnega gostovanja. Glede nakupa domene je pomembno predvsem to, da gre ime domene dobro v ušesa, saj si ga bodo ljudje tako lažje zapomnili, da je ime povezano z vašo dejavnostjo, hobijem ali o čemer koli bo že tekla beseda na vaši spletni strani, ter seveda, da boste z nakupom »prišli skozi« čim ceneje.

Kar pa se tiče najema strežnika oziroma spletnega gostovanja, je zadeva nekoliko bolj kompleksna, zato se je pred nakupom smotrno dobro pozanimati o posameznih ponudnikih in njihovih paketih.

Kaj vse se morate vprašati?

Preden se odločite za ponudnika ter paket spletnega gostovanja, si odgovorite na naslednja vprašanja:

Koliko spletnih strani želim imeti?

Če ste odgovorili z »le eno«, dobro premislite, če morda v bližnji prihodnosti ne boste imeli potrebe po dodatni spletni strani. Velikokrat se namreč zgodi, da kupec zakupi strežnik, na katerem lahko gostuje le eno domeno, nato pa čez nekaj mesecev ugotovi, da potrebuje vsaj še eno dodatno spletno stran.

Bo moja spletna stran namenjena slovenski ciljni publiki ali tujini?

Če bo vaša spletna stran ciljala na ljudi iz Slovenije, potem se vsekakor odločite za spletno gostovanje v Sloveniji. Ravno nasprotno pa velja, če boste ciljali na tujino. Najbolje bo, da strežnik najamete v državi, na katero boste ciljali.

Kaj pa v primeru, ko želim targetirati več držav?

V tem primeru imate na voljo dve rešitvi. Lahko najamete strežnik, ki se nahaja na območju, ki je geografsko najbolj povezan z vsemi državami, na katere ciljate. Torej, če ciljate na celotno Evropo, bo najbolje, da spletno gostovanje zakupite v Nemčiji ali nekje v bližini. Druga možnost pa je, če npr. ciljate na Evropo in na ZDA, da zakupite dva strežnika, in sicer enega v Evropi in drugega v ZDA.

Kakšen paket gostovanja bo zame najbolj primeren?

Paketi gostovanja
Izberite ustrezen paket gostovanja

Ponudniki spletnega gostovanja imajo večinoma že pripravljene različne pakete. Nekateri so bolj primerni za začetnike, drugi za manjša podjetja, spet drugi pa za večja podjetja ali spletne mojstre, ki želijo postaviti večje število spletnih strani. Za primer si oglejmo ponudnika NEOSERV. Pripravljenih imajo paketov, in sicer so na voljo beli, oranžni, zeleni, modri in rdeči paket. Pri vsakem točno piše, koliko prostora na strežniku vam pripada, koliko domen spletno gostovanje podpira, koliko imate lahko prometa, koliko elektronskih naslovov in podatkovnih baz lahko kreirate itd.

Skratka, vprašajte se, kaj točno potrebujete, preglejte pakete, pri procesu načrtovanja pa ne pozabite na (bližnjo) prihodnost. Sicer lahko paket gostovanja pri večini ponudnikov kadarkoli zamenjate, vendar zakaj bi se obremenjevali še s tem, če ni potrebno.

Bom potreboval pomoč?

V kolikor s spletom nimate veliko izkušenj, boste najverjetneje sem ter tja potrebovali pomoč. Priporočamo vam, da se pred odločitvijo o ponudniku gostovanja pozanimate, katera podjetja so pri svojem poslu resna in katera ne. Zelo pomembno je, da vam na vaše elektronsko sporočilo odgovorijo kar se da hitro (npr. v eni uri) in da se javljajo na telefone.

Če bo vaša stran morda kdaj nedostopna, je predvsem v poslovnih vodah poglavitnega pomena, da je spletna stran na voljo v najkrajšem možnem času. Pri tem pa vam bo najverjetneje moral pomagati ponudnik, ki vam omogoča spletno gostovanje. Pozanimajte se tudi, če vam pomoč nudijo brezplačno.

Ostale pomembne lastnosti spletnega gostovanja

Hitrost strežnika
Hitrost strežnika je pomembna

Ker je od hitrosti prikazovanja strani obiskovalcem odvisno, kako visoko bo vaša stran uvrščena v spletnih iskalnikih, kot je npr. Google, je pomembno, da je strežnik hiter. Prav tako je hitrost pomembna tudi zaradi samih obiskovalcev, saj noben ne mara strani, ki se nalaga počasi. Po vsej verjetnosti ste tudi sami že kdaj zapustili takšno stran, še preden se je prikazala celotna vsebina.

Poleg hitrosti je pomembna varnost. Vprašajte ponudnika, kaj vse storitev spletnega gostovanja zajema z vidika varnosti. Prav tako se pozanimajte, če omogočajo namestitev SSL certifikata, ki poskrbi za še dodatno varnost, saj šifrira podatke med spletno stranjo in obiskovalcem. Na ta način zaščiti pred krajo občutljivih podatkov.

Nenazadnje pa so pomembne tudi cene. Kar zadeva spletno gostovanje, nižje cene ne pomenijo nujno slabše kakovosti. Precej je namreč ponudnikov, ki zaračunavajo visoke cene za slabe pakete, kjer npr. nimate na voljo veliko prostora ali pa imate omejen mesečni promet podatkov.

Priporočamo vam, da spletno gostovanje najprej preizkusite. Npr. pri NEOSERV, ki v Sloveniji velja za enega izmed najboljših ponudnikov, vam nudijo 90-dnevno garancijo, v tem času pa boste že videli, ali storitev izpolnjuje vaše zahteve in pričakovanja.