Marsikdo, ko sliši besedo joga, najprej pomisli na zapletene položaje telesa. Res je, da so asane sestavni del joge, še zdaleč pa to ni vse. Bistvo joge je v vzpostavitvi ravnovesja med telesom, duhom in dušo, v spoznanju globljih življenjskih resnic. Joga namreč predstavlja duhovno urjenje, pri katerem s pravilnim dihanjem, sproščanjem, pozitivnim mišljenjem, popolno koncentracijo in z različnimi telesnimi položaji oz. z asanami dosežemo duševno, umsko in fizično uravnoteženost.

Vadbo joge najprej preizkusite

Obstaja več zvrsti joge, ki se med seboj bolj ali manj razlikujejo. Dejstvo je, da vse zvrsti niso vsem ljudem pisane na kožo, pa tudi od učitelja joge je odvisno, kako bo posameznik zadovoljen z vadbo. Večina tečajev joge omogoča, da na začetku vpisnega obdobja vadbo brezplačno preizkusite, kar se vsekakor splača izkoristiti.

Če se želite pričeti ukvarjati z jogo, obiščite nekaj tečajev, začutite energijo v prostoru, značaj učitelja ter samo tehniko. V kolikor se vam bo že na prvem srečanju zazdelo, da vam nekaj ne odgovarja, raje poiščite drug tečaj in se prepričajte, če ni slednji za vas morda bolj primeren. Vedeti namreč morate, da boste napredovali hitreje, če se boste med vadbo dobro počutili. Kot smo že dejali, sta umirjen um in koncentracija pomembna elementa joge.

Nekaj napotkov za začetnike

Morda ste že prepričani, da boste pričeli z vadbo joge, morda pa še premlevate, ali bi ali ne bi. Obstajajo namreč različni strahovi, s katerimi se ljudje soočajo pred odločitvijo o vpisu.

  1. Če ste nekoliko močnejše postave, naj vas ne skrbi po nepotrebnem, da ne boste zmožni izvajati asan. Vsekakor ne boste prvi močnejšega tipa, z nekaj treningi pa boste hitro pridobili potrebno fleksibilnost. Konstitucija pri jogi ne igra pomembne vloge.
  2. Prav vsakemu začetniku, pa tudi že bolj naprednim izvajalcem joge se zgodi, da mu kdaj zmanjka ravnotežja ali da naredi kakšno drugo »napako«. Tudi s tem ni nič narobe, nihče vas ne bo obsojal, edino sami se lahko. Po nepotrebnem, seveda.
  3. Zagotovo se bo zgodilo, da kakšnega položaja ne boste mogli izvesti tako popolno, kot ga izvede jogijski učitelj. Ne belite si glave in ne poskušajte izvajati asan nič na silo, saj lahko pride do poškodbe. Poleg tega pa je povsem logično, da vseh vaj ne boste mogli izvesti 100-odstotno. Vsaj na začetku ne.
  4. Pri vadbi joge bodite konstantni. Pričnete lahko le z enim treningom tedensko, nato pa boste že sami ugotovili, če vam odgovarjajo bolj redne vadbe. Do te točke boste prišli predvsem takrat, ko se boste poglobili vase in dojeli bistvo joge, ki ni le izvajanje tehnik, temveč način življenja.
  5. Kar pa se tiče zapletenih sanskrtskih imen asan, se ne obremenjujte. Imena so nam zares precej tuja, zato jih boste spoznali in si jih zapomnili skozi čas.