Potrebujete nove bobnarske palice? Zavedati se morate, da na tržišču obstaja ogromna izbira različnih tipov in znamk. Zato morate biti še posebej pozorni, da izberete takšne, ki so primerne za vaš stil igranja na bobne. Če na primer igrate v heavy metal bendu, potem ne naredite napake, da se na vajo prikažete s palicami za jazz.

Ustrezne palice za bobne bodo preprečile tudi takšne ali drugačne nevšečnosti, med katerimi je prva zagotovo ta, da se vam pogosto zlomijo. V nadaljevanju si preberite, kako izbrati pravo vrsto lesa, iz katere so izdelane bobnarske palice, kako izbrati njihovo velikost ter vrsto konice.

Bobnarske palice in vrsta lesa

Palice za bobne so izdelane iz lesa in tu se pravzaprav vse šele začne. Največkrat so izdelane iz treh tipov lesa:

  • Hrast je najtrši tip lesa, iz katerega so lahko izdelane bobnarske palice. Ker so takšne palice trde, se zelo redko zlomijo. Imajo pa pomanjkljivost, to je slaba absorpcija, zato vibracije ob udarjanju veliko bolj prehajajo v roke.
  • Ameriški beli oreh je tista vrsta lesa, ki se najpogosteje uporablja za izdelavo bobnarskih palic. Ima srednje dobro absorpcijo in prožnost.
  • Javor sodi med lažje tipe lesa. Zanj je značilno to, da je zelo prožen in ima odlično sposobnost absorbiranja energije. Pri bobnarskih palicah iz hrasta vibracije veliko manj prehajajo v roke.

Bobnarske palice Vic Firth

Svetujemo vam, da nikoli ne kupite palic, na katerih tip lesa sploh ni naveden. To lahko pomeni, da bobnarske palice niso narejene po ustreznih standardih in so nižje kakovosti, saj so po vsej verjetnosti izdelane iz mešanice različnih vrst lesa.

Velikost palic za bobne

Pri izbiri ustreznih palic je še kako pomembna tudi njihova velikost. Glede na velikost lahko palice za bobne razvrstimo v tri skupine:

7a je palica, ki je ožja in lažja. Iz bobnov bo izvabila mehkejši in nežnejši zvok. Odlična je za igranje jazza, po njej naj posežejo tudi mlajši bobnarji.

5a je tista dimenzija palic, ki je najbolj pogosto uporabljana. Bobnarske palice te velikosti omogočajo glasno in nežno igranje. Priporočamo jih predvsem za igranje rock glasbe.

2b/5b pa je debelejša palica, s katero lahko ustvarite glasnejše tone. Primerna je za igranje glasnejših glasbenih stilov, kamor sodita na primer heavy metal ali stoner rock.

Konica bobnarskih palic

Konice bobnarskih palicNajbrž že veste, da obstajata dve vrsti konic, in sicer lesene ter plastične. Lesene so seveda uporabljane veliko pogosteje. Imajo številne prednosti, njihova edina slabost pa se skriva v tem, da se po daljši uporabi precej obrabijo ter okrušijo, zato morate kupiti nove bobnarske palice.

Če igrate na činele, potem izberite palice za bobne s plastično konico, saj imajo odličen odboj ter poudarijo ton činel. Plastične konice vam svetujemo tudi pri igranju na električne bobne, saj se lahko lesene konice razcepijo. A pozor! Težava slabih plastičnih konic je v tem, da včasih kar odpadejo. Samo zamislite si, da se vam to zgodi sredi koncerta.

Na koncu naj zapišemo še to, da lahko s pravilno tehniko igranja bistveno podaljšate življenjsko dobo palic. Izberite takšne bobnarske palice, ki vam bodo dobro in dolgo služile. Priporočamo vam nakup v glasbeni trgovini Symphony, kjer so po ugodnih cenah na voljo palice priznane ameriške blagovne znamke Vic Firth.

Upamo, da vam bodo pri izbiri ustreznih bobnarskih palic v pomoč naši zgoraj opisani nasveti.

Vir: https://www.symphony.si/blog/nakup-bobnarskih-palic