Čeprav je uporaba smučarske čelade na smučiščih obvezna le za otroke do vključno 14. leta starosti, se zanjo odloča vedno več navdušencev zasneženih strmin. Pri tem je zagotovo najpomembneje, da si izberemo smučarsko čelado, ki nam popolnoma ustreza. Kako to narediti na najboljši možni način, vam bomo predstavili v današnjem prispevku. Pozorno ga preberite, kajti pravilna izbira čelade vam lahko reši življenje.

Postopki preverjanja pri izbiri smučarske čelade

Ko boste izbirali primerno smučarsko čelado, se morate najprej prepričati, ali ustreza evropskemu standardu. Pri tem vam lahko pomagajo trgovci, ki dobro vedo, kaj naj bi to pomenilo. V nadaljevanju je najpomembneje, da si izberete pravo velikost. Smučarska čelada se vam mora povsem prilegati, obenem mora biti še udobna. Ta dva pogoja sta ključna, da vam bo izbrana čelada nudila dovolj veliko zaščito.

Velikost je odvisna od obsega vaše glave. Tega lahko izmerite s trakom, na katerem odčitate dolžino. Ko si boste končno izbrali primerno velikost, si čelado namestite na glavo. Naravnajte jo spredaj nad obrvmi. Bodite pozorni na to, da med čelado in glavo ni prav nobenih odprtin. Prav tako se smučarska čelada, ki jo imate nameščeno na glavi, ne sme dotikati zatilja.

Trak čelade si namestite in ga zapnite pod brado. Nato stresite z glavo. Čelada se pri tem ne sme premikati. Najbolje bo, da jo preizkusite še skupaj s smučarskimi očali. Tudi ta se ji morajo namreč popolnoma prilegati. Očala morajo delovati, kot da so integrirani del čelade.

Preizkušanje čelad različnih proizvajalcev

Pri izbiri ne bodite prehitri. Četudi ste ugotovili, da čelada, ki jo držite v rokah, ustreza evropskim standardom in je prave velikosti, vam priporočamo, da preizkusite čim več izdelkov različnih proizvajalcev. Ugotovili boste, da se smučarske čelade lahko med seboj zelo razlikujejo. Če vam bo velikost popolnoma ustrezala, še ne pomeni, da vam bo ustrezala tudi njena oblika.

Odlično mesto za nakup smučarske čelade

Če ste res zagrizeni smučarji oziroma športniki na sploh, potem zagotovo poznate specializirano športno trgovino Extreme Vital. Priporočamo vam, da čelade za smučanje preizkušate kar v omenjeni trgovini, kjer imate na izbiro zelo bogato ponudbo tovrstne smučarske opreme.

Casco SP-3 Airwolf 2019 (bela)
Casco SP-3 Airwolf 2019 (bela)
Casco SP-6 Limited Visier 2019 (črna)
Casco SP-6 Limited Visier 2019 (črna)
K2 Diversion 2019 (črna)
K2 Diversion 2019 (črna)
K2 Rival (črna)
K2 Rival (črna)
Poc Skull X (bela)
Poc Skull X (bela)
Poc Skull X (črna)
Poc Skull X (črna)
Salomon Cruiser 2019 4D (mat-črna)
Salomon Cruiser 2019 4D (mat-črna)
Salomon Ranger2 Custom Air 4D 2019 (črna-bela)
Salomon Ranger2 Custom Air 4D 2019 (črna-bela)
Smith Sequel (mat-bela)
Smith Sequel (mat-bela)
Smith Vantage 2019 (mat-črna)
Smith Vantage 2019 (mat-črna)
Uvex P1US 2.0 2019 (bela)
Uvex P1US 2.0 2019 (bela)
Uvex P1US 2.0 2019 (črna)
Uvex P1US 2.0 2019 (črna)

Mimogrede si boste lahko ogledali še ostalo ponudbo izdelkov, ki je izjemno pestra in najvišje kakovosti. Extreme Vital vam ponuja smučarske čelade za moške, ženske in otroke. Na voljo so izdelki priznanih blagovnih znamk, kot so Poc, Salomon, K2, Uvex, Smith, Casco ipd. Svetujemo vam, da si celotno ponudbo podjetja Extreme Vital ogledate v njihovi spletni trgovini.

Še druge pomembne malenkosti

Pri izbiri čelade se lahko odločate tudi med tem, ali se bo vaša ponašala z vezirjem ali ne. Odločitev je odvisna predvsem od vaših želja. Za vizir je značilno, da ščiti oči pred vremenskimi vplivi. Če pa uporabljate ustrezna smučarska očala, potem je čelada brez vezirja prav tako dobra izbira.

Vsekakor pa šteje tudi estetski videz smučarske čelade. Ljudje smo že po naravni ustvarjeni tako, da veliko raje uporabljamo stvari, ki so nam všeč tudi na videz. Ravno zato je pomembno, da si izberete čelado, ki vam bo prijala že na prvi pogled. Tako jo boste še raje uporabljali in še toliko bolj poskrbeli za svojo varnost. Priporočamo vam še, da se odločite za čelado, ki ima odstranljive ščitnike za ušesa in podlogo. Tako boste čelado lahko uporabljali tudi v sončnih in bolj vročih dneh.

Ne moremo vam obljubiti, da vam bo smučarska čelada nudila 100 % zaščito. Čeprav imate na glavi vrhunsko čelado priznanega proizvajalca, morate na smučišču vseeno prilagoditi hitrost in upoštevati t. i. FIS pravila. To v praksi na smučišču pomeni, da:

  • ste obzirni drug do drugega,
  • imate zadostno mero smučarskega znanja,
  • znate izbrati primerno smučino,
  • obvladate prehitevanje,
  • veste, kdaj nadaljevati s smučanjem in kdaj ne,
  • se znate pravočasno ustaviti,
  • obvladate vzpenjanje in sestopanje,
  • upoštevate označbe,
  • pomagate v primeru nesreče.