Ingver je avtohtona rastlina Kitajske in Indije. Zaradi njenih zdravilnih učinkov jo v kitajski medicini uporabljajo že več kot 2.000 let in jo imenujejo tudi zdravilo stotih bolezni. Je svetlo rjava korenika, ki vsebuje visoke koncentracije vitamina C, magnezija in drugih mineralov, jedem pa daje oster, pekoč in aromatičen okus. Ingver med drugim velja za nepogrešljivo sestavino alternativne medicine, ki ima številne zdravilne učinke.

Uživamo ga lahko na različne načine, kandiranega dobimo celo v obliki bonbonov. Posušen ingver v obliki prahu uporabljamo kot začimbo mnogim jedem. Svežo rastlino pa lahko dodajamo raznim zelenjavnim juham ali pa ga zaužijemo v obliki raznih napitkov.

Med ljubitelji ingverja je zagotovo najbolj priljubljen domač ingverjev čaj, ki je zelo enostaven za pripravo. Sveže nastrgano ali narezano koreniko dodajte v vrelo vodo in kuhajte še dobrih 5 minut. Okus ingverjevemu čaju lahko izboljšate z dodatkom limone in medu.

Ingverjev čaj kot odličen napitek proti prehladu

Med zdravilnimi učinki je zagotovo najbolj poznano dejstvo, da ingverjev čaj predstavlja odličen napitek proti prehladu. Če ob prvih znamenjih prehlada ali gripe popijete vroč napitek iz ingverja, bo pomirjal kašelj in odpiral zamašen nos. Prav tako pomaga tudi, ko se nahod in bolečine v grlu že pojavijo.

Ingver
Ingver je izjemna rastilna za krepitev imunskega sistema.

Ker ima ingver v sebi visoke vrednosti antioksidantov, pomaga krepiti imunski sistem oziroma obrambni mehanizem človekovega organizma. V ta namen ga lahko preventivno uživate od zgodnje jeseni do pozne pomladi. Deluje tudi kot sredstvo za zniževanje telesne temperature in blagodejno vpliva pri težavah z alergijami.

Za izboljšanje prebave in varovanje pred okužbami prebavil

Ingverjev čaj je zelo koristen pri izboljšanju prebave, obenem varuje tudi pred različnimi okužbami prebavil. Z njim blažimo želodčne težave, blagodejno pa vpliva pri zastrupitvah s hrano. Napitek preprečuje spahovanje, pomaga pri napenjanju in ustavlja drisko.

Ker ingverjev čaj blaži in sprošča krče, ga veliko žensk uporablja za lajšanje menstrualnih bolečin. Na ta način se izognejo pretiranemu jemanju protibolečinskih tablet.

Odličen v boju proti slabosti in težavam z ožiljem

Ali ste vedeli, da je ingverjev čaj izredno priljubljen tudi v boju proti raznim oblikam slabosti, med katerimi je tudi potovalna slabost? Pekoče sestavine ingverja vsebujejo tako imenovani gingeroli, zato vam bo skodelica ingverjevega čaja pred potovanjem pomagala preprečiti slabost in bruhanje.

Ingverjev napitek
Ingverjev napitek pomaga proti slabosti in prebavnim težavam.

S pomočjo ingverjevega čaja se boste izognili tudi neprijetnim težavam z ožiljem. Napitek širi žile, s čimer znižuje krvni tlak. Njegovo delovanje pozitivno vpliva na cirkulacijo krvi, izboljšanje krvnega obtoka in preprečevanje nastajanja krvnih strdkov v arterijah. Prav tako pa ingverjev čaj spodbuja jetra k odstranjevanju strupov iz krvnega obtoka.

Ingverjev čaj pomaga pri kroničnih vnetnih boleznih

Nekatere sestavine ingverja blažijo vnetja, zato ima čaj tudi protivnetne lastnosti. Z njim si lahko pomagate pri kroničnih vnetnih boleznih, kot je na primer artritis, prav tako pa pomaga pri bolečinah v mišicah in ostalih delih telesa. Poleg zgoraj omenjenih pozitivnih učinkov ingverjev čaj koristi tudi pri težavah, kot so na primer slab zadah, povečanje holesterola v krvi, stres in napetost.

Priporočeno je, da ingver uživate trikrat na dan. Velik odmerek lahko povzroči želodčne motnje in zaspanost, jemanje velikih odmerkov na tešče pa povzroča prebavne težave. Sicer ni večje nevarnosti, da bi s pretiravanjem dosegli zgornjo dovoljeno mejo, pa vendar vam svetujemo, da pri tem poslušate svoje telo in s pitjem čaja ne pretiravate.