Mravlje v hiši marsikomu kravžljajo živce in kradejo miren nočni spanec. Žal je tako, da te koristne in marljive žuželke v stanovanju nimajo kaj iskati, saj človek ni navajen sobivanja z njimi. Ne glede na to, zakaj vas mravlje v stanovanju motijo, se jih lahko znebite na nekaj učinkovitih načinov, ki so povsem naravni.

Vsekakor si zapomnite naslednje: če zunaj blizu doma zagledate kolono mravelj, ni nobenega razloga, da jih iztrebite. Mravlje so namreč zelo koristne, saj čistijo naš svet. Povsem dobrodošlo je, da so v okolici našega doma, potrebno jim je le preprečiti vstop v notranjost.

Najprej ugotovite, kje mravlje pridejo v stanovanje

Natančno preiščite svoj dom in poskušajte ugotoviti, skozi katero luknjico ali špranjo mravlje pogumno korakajo v vaš dom. Odprtino poskušajte zadelati z malo mavca ali silikona. Lahko pa na vseh koncih, kjer mravlje vstopajo, nastavite tudi različna naravna sredstva, ki mravlje odganjajo.

Pri tem lahko uporabite naravna sredstva in začimbe, ki oddajajo vonj, ki mravljam ni po godu. Najbolje se obnesejo cimet, poprova meta, limona, kava in kis. V nadaljevanju prispevka preverite, kako omenjene surovine uporabiti.

Preženite mravlje s cimetom in poprovo meto

Čeprav človeku mleta cimetova skorja v različnih sladicah še kako diši, pa tega vonja mravlje nikakor ne marajo. Cimet uporabite tako, da ga potresete v kotičkih, kjer se mravlje najraje zadržujejo. Prav tako lahko uporabite eterično olje cimeta, ki ga enostavno popršite na ustreznem mestu.

Tudi poprova meta, ki tako izvrstno osveži naš dah, mravljam ne ustreza. Svetujemo vam, da eterično olje poprove mete uporabite kot pri aromaterapiji. S tem se bo stanovanje navzelo tega značilnega vonja, ki ga bodo mravlje zaznale kot nekaj zelo neprijetnega. Zato se mu bodo v širokem loku izognile.

Mravlje bosta odgnala tudi kis in limona

Kis mravljam zelo močno smrdi, moti pa jih tudi sama kislina. Tako lahko kis uporabite v primeru, da vas vonj ne bo motil – ali pa, ko boste za nekaj časa odsotni. Uporabite ga tako, da z njim popršite tiste dele stanovanja, kjer se mravlje zadržujejo oziroma vstopajo v prostor.

Na koncu naj omenimo še limono, pri kateri izkoristite kar njene ožete lupine. Z olupkom, katerega se še drži meso, namažite tla, kjer hodijo mravlje. Lahko pa si iz limoninega soka naredite tudi raztopino, ki jo popršite po tleh.

Kako iz stanovanja pregnati mravlje faraonke?

Če so vaše stanovanje napadle mravlje faraonke, se obrnite na strokovnjake. Ti bodo za oslabitev kolonije nastavili vabe – insekticide v mikroinkapsulirani obliki. Za uspešno dezinsekcijo je izjemno pomembno sodelovanje s sosedi, saj kolonije faraonk znašajo tudi 30 tisoč mravelj ali več in običajno dosežejo več delov stanovanjskega objekta.

Ste v stanovanju imeli mravlje, morda celo mravlje faraonke, in vam jih je uspelo uspešno pregnati? Veseli bomo, če svoje izkušnje z nami in drugimi bralci delite v komentarjih.