Glasba je nekaj lepega, kar nas spremlja skozi celotno življenje. Znano je, da se ljudje, ki radi poslušajo glasbo, počutijo bolje in bolj sproščeno. Glasba pomaga celo proti stresu, je pa pomembno, da poslušamo tisto zvrst, ki nam je zares všeč.

Potem pa je tu še ustvarjanje glasbe. Glasbeniki in tisti, ki boste to šele postali, že veste, zakaj vas vleče na to pot umetnosti. Tokrat se bomo posvetili kitaram in vam skušali pomagati do prave izbire. Ni namreč vseeno, ali se odločite za akustično, klasično ali morda električno kitaro. Pa poglejmo, v čem se omenjene tri vrste kitar med seboj razlikujejo.

Katero zvrst glasbe boste igrali?

Pred nakupom kitare je potrebno vedeti, katero zvrst glasbe imate v mislih za preigravanje. So vam blizu balade, morda kakšni solo deli skladb, ali pa imate željo po nekoliko trših in ostrejših ritmih? Vsekakor je pomembno upoštevati tudi morebitno željo po izvajanju klasične, koncertne glasbe.

Upoštevajte še nivo znanja igranja kitare, ki ga trenutno dosegate. Predvsem je pomembno, ali ste šele začetnik. Kitara za začetnika je namreč lahko precej drugačna (tudi cenejša), kvaliteto samega glasbila pa lahko z nakupom nove kitare dvignete na višji nivo kasneje, ko bo nastala potreba po tem.

Klasična za začetnike in ljubitelje klasike

Ko govorimo o klasični kitari, povejmo, da gre za kitaro, preko katere so napete tri kovinske in tri najlonske strune. Gre za vrsto kitare, ki je najprimernejša za učenje in kasneje za igranje klasične glasbe. Seveda boste nanjo lahko »odbrenkali« tudi svoje najljubše pesmi, a gre pri klasični kitari za nekoliko tišji inštrument.

Klasična kitara
Pri klasični kitari so 3 strune kovinske in 3 najlonske.

Poleg strun pa se klasična kitara od svoje akustične sestre razlikuje še po širini vratu, na katerem se nahajajo prečke, med katerimi glasbenik pomika svoje prste in s tem ustvarja različne tone. Vsekakor gre za kitaro, ki naj jo izberejo začetniki igranja tega čudovitega glasbila.

Akustična kitara za igranje v družbi

Če za klasično kitaro velja, da je nekoliko tišja, pa je pri akustični to povsem drugače. Preko trupa ima namreč napetih 6 kovinskih strun, ki v kombinaciji z obliko glasbila odzvanjajo precej glasneje. Tudi vrat akustične kitare je nekoliko ožji, kar pomeni lažje objemanje in pritiskanje s prsti.

Akustična kitara
Za akustično kitaro je značilno, da so vse strune kovinske.

Kar se tiče kovinskih strun, prstov in pritiskanja, pa dodajmo, da so prvi dnevi igranja na to kitaro za prste nekoliko bolj naporni. Kljub temu ni razloga za paniko, saj se bo koža na vrhovih prstov hitro utrdila in bo igranje postalo precej zabavnejše in neboleče.

Za akustično kitaro velja, da je prava izbira za vse tiste, ki jim je blizu popularna pop/rock glasba in ki radi zaigrajo kje v družbi. Ker je nekoliko glasnejša od akustične, se seveda zelo dobro znajde v družbi, ta pa vedno rada pozdravi nekoga, ki obvlada ubiranje strun in ustvarjanje prijetnega vzdušja.

Električna kitara za užitek vsem rokerjem

Kaj povedati o izbiri električne kitare? Verjetno jo bodo izbrali rokerji po duši in srcu, ali pa bolj ambiciozni kitaristi, ki bi svoje znanje radi predstavili tudi na kakšnem odru v družbi prave glasbene skupine. Električna kitara sama po sebi ne »zveni«, zato potrebuje nekaj dodatkov.

Električna kitara
Električna kitara zahteva tudi nakup ojačevalca in efektov.

Pod obvezen nakup dodatne opreme za električno kitaro vsekakor sodi primeren ojačevalec, prek katerega se sploh pride do pravega zvoka. Za različne zvoke pa nato poskrbijo posebni efekti, ki se jih lahko nakupuje v glasbenih trgovinah ali na spletu. Vsekakor boste potrebovali tudi trzalico, navdušeni pa boste nad mehkim preprijemanjem strun, ki je pri električni kitari bistveno lažje kot pri akustični ali klasični kitari.

In še nasvet: skrbno ravnajte s svojim glasbilom, saj bo morda prišel čas, ko bi si kupili novo kitaro in staro prodali. Takrat bo vsaka odrgninica ali druga poškodba močno znižala ceno vaši kitari.