Smrčanje je zvok, ki ga povzroča mehko tkivo v zadnjem delu žrela, ko med spanjem zapre dihalne poti. Za smrčanje imamo številne vzroke, vse od kajenja, debelosti, uporabe uspaval, uživanja alkohola pa do neprimerne lege med spanjem ali alergije na pršice in hišni prah.

Smrčanje je lahko tudi posledica zapore zračnih poti z jezikom, ki med spanjem zdrsne nazaj, odklona pretina v nosu, nabiranja sluzi v dihalnih poteh, velikih nosnih kosti, polipov v nosu in še bi lahko naštevali.

Kdaj je smrčanje nevarno?

Smrčanje običajno ni nevarno, so pa seveda tudi izjeme. Kadar je smrčanje posledica sindroma nočne apneje, moramo temu nameniti veliko pozornost. Nočna apneja je bolezen, pri kateri smrčeča oseba med spanjem za kratek čas neha dihati. To se običajno pojavi pri moških, starejših od 45 let, ter pri ženskah v menopavzi, ki ne prejemajo nadomestnega hormonskega zdravljenja.

Smrčanje lahko omilimo z izogibanjem alkoholu in nekaterim zdravilom pred spanjem, potem s tem, da ležimo na boku, in predvsem s tem, da shujšamo. Pomagajo še telovadba, različna pršila, ki utrdijo mehko nebo, ter takšni in drugačni pripomočki proti smrčanju.

Če vse to ne zadošča, se moramo odpraviti k zdravniku. Če gre za smrčanje, pri katerem ne pride do izrazitejših prekinitev dihanja, potem se odpravimo k otorinolaringologu. Povsem drugače je, če med smrčanjem prihaja do večjih prekinitev dihanja. Takrat je potreben še obisk specialista za motnje spanja. Ta bo lahko predpisal ustno napravo, ki potiska spodnjo čeljust naprej, ali pa CPAP masko, ki med spanjem vpihuje zrak skozi nos v pljuča. V skrajnem primeru moramo pomisliti tudi na operacijo.

Kdaj se odločiti za odpravo smrčanja z operacijo?

Oviro, ki povzroča smrčanje, odstranimo prav s kirurško operacijo. Ta poseg se imenuje uvulopalatoplastika. Pri tem govorimo o manjšem posegu na mehkem nebu, ki ga preoblikujemo ali po potrebi skrajšamo. Danes se za poseg uporabljajo sodobni laserji ter bipolarni ali radiofrekvenčni instrumenti. Lahko pa operacijo opravimo kar s klasičnimi instrumenti.

Med celjenjem, ki traja nekje od enega tedna do deset dni, mora operiranec uživati pasirano in prekuhano hrano, piti tekočine in jemati protibolečinske tablete. Po operaciji se lahko nekoliko spremeni barva glasu, včasih pride še do občutka napetosti v žrelu.

Smrčanje lahko zdravniki odpravijo tudi s somnoplastiko. To je postopek, ki mehko nebo le utrdi. Pri tem v mehko nebo vbrizgajo posebno sredstvo, ki povzroča brazgotinjenje tkiva. Postopek je potrebno ponoviti večkrat, tudi trajanje učinka je krajše. Ima pa somnoplastika eno prednost pred uvulopalatoplastiko – pooperativna bolečina je namreč manjša.

Bo smrčanje potrebno odpraviti z operacijo? Obiščite osebnega zdravnika, ki vas bo napotil k otorinolaringologu. Ta bo ocenil, ali bo za prenehanje smrčanja potreben operativni poseg ali pa bo zadostovala katera izmed manj invazivnih metod.