Kovinske cevi so eden najpogosteje uporabljanih polizdelkov, ki se uporabljajo v različnih industrijah in obrteh. Cev je lahko del vozila, del pohištva, del kovinske konstrukcije, del najrazličnejših inštalacij, uporabi se lahko kot nosilec ali podstavek za najrazličnejše stvari.

Da bi ustrezala vsem zahtevam in lahko samostojno ali v kombinacijami z drugimi sestavnimi deli končnega proizvoda opravljala svojo funkcijo, pa je potrebno »surovo« cev pogosto obdelati in preoblikovati. Za to se uporablja lasersko rezanje, saj lahko z njim najbolj učinkovito poskrbimo za prilagajanje oblike tako cevi kot raznih profilov, ne da bi pri tem izgubljali čas. Lasersko rezanje je namreč v primerjavi z ročnim, ki so ga poznali nekoč, precej hitrejše in natančnejše, poleg tega pa nam omogoča množico načinov rezanja, ki so bili pred tem povsem nemogoči.

Zakaj lasersko rezanje cevi?

Cevi so polizdelki, katerih oblika nam pogosto onemogoča dostop s klasičnimi orodji, rezanje z laserjem pa zagotavlja, da na cevi ni ničesar, česar ne bi mogli vrezati. Res je, lasersko rezanje v prvi vrsti ni namenjeno temu, da cev ali profil skrajšamo na primerno dolžino, temveč predvsem omogoča, da na izbrani dolžini vrežemo tudi druge stvari: zareze, okrogle in oglate luknjice, celo črke, geometrijske vzorce in druge oblike. Laser poskrbi tudi za posnemanje robov in lahko pripravi cev na nadaljnjo obdelavo, ki jo običajno predstavlja varjenje.

Tudi v primeru, da bi bilo takšno delo mogoče opraviti ročno, bi bila to nesmiselna odločitev. Ne zato, ker bi bili postopki dolgi (in tako tudi potratni), pač pa predvsem zaradi zagotavljanja natančnosti. Rezanje cevi z laserjem nam omogoča, da ni nikakršnih odstopanj, saj je polje tolerantnosti izjemno majhno. Tako lahko zagotovimo, da so cevi izrezane vedno povsem enako, ne glede na to, ali poskrbimo za razrez pri stotih, tisočin ali pri milijonu. Ponovljivost je pravzaprav povsem enostavna, saj laser deluje znotraj avtomatiziranega procesa, ki ga krmili računalnik. Ta glede na program skrbi, da je od začetka do konca rezanja pri vsaki ponovitvi delo opravljeno vedno enako.

Pri laserskem rezanju gre poudariti, da gre pravzaprav za tako imenovan 3D sistem tehnologije. Brez težav se lahko obdeluje odprte profile, ploščata jekla pa tudi profile najrazličnejših oblik, pri čemer so ti lahko iz različnih materialov (jeklenih in aluminijevih ter inox oziroma nerjavečih). Pomembno je le, da cevi in profili ne presegajo največjega premera, ki ga omogoča stroj za lasersko rezanje. Ta običajno dopušča velikosti do premera 0,22 m. Prav tako je omejena masa: lasersko se lahko na strojih reže cevi z maso do 25 kilogramov na meter. Oboje gotovo zadošča običajnim potrebam.

Kam po več informacij?

Če bi se želeli podrobno seznaniti z laserskim rezanjem cevi v teoriji, vam priporočamo, da si ogledate podrobnosti v gradivih DKUM, sicer pa si lahko na spletni strani enega naših najboljših kovinskih podjetij Kovinc d.o.o. ogledate tudi video predstavitve laserskega rezanja v proizvodnji, ki vam bodo odgovorile na množico vprašanj.

Slika pogosto pove več kot tisoč besed in pri njih so poskrbeli, da vam bo iz posnetkov hitro jasno, kako natančno je lasersko rezanje in koliko možnosti vam ponuja. Morda boste celo ugotovili, da nudi več, kot ste si predstavljali, in si tako lahko zamislite izdelke, ki so še bolj zahtevni ter še bolj inovativni ali kreativni.