Star pregovor pravi: »Če vam življenje ponudi limone, si naredite limonado.« Mi pa bomo zastavili malo drugače. Če vam življenje podari limone, potem preprosto recite: »Hvala, življenje!« Limone so v vsakem pogledu prav čudovite, tudi če iz njih ne naredimo vsem dobro poznane osvežilne pijače. Uporabimo jih lahko v različnih kuharskih mojstrovinah, a vsekakor se njihova uporaba s tem še zdaleč ne zaključi.

Kislina v limonah se lahko pohvali z antiseptičnim delovanjem, sama limona pa čudovito diši, zato lahko služi tudi kot odlično naravno sredstvo za čiščenje. S tem, ko boste namesto dragih čistilnih sredstev uporabili kar limono, boste obenem prihranili denar. Pa tudi pohištva ne boste poškodovali, kot ga lahko poškodujete z nekaterimi agresivnimi čistilnimi sredstvi.

8 nasvetov za čiščenje z limono

1. Odstranite neprijetne vonjave v mikrovalovni pečici. Posodo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici, napolnite z vodo, ki ste ji dodali polovico limone. Mikrovalovno pečico vključite za 5 minut in uživajte v prijetnem vonju.

2. Ujemite delce prahu. V pršilki zmešajte 10 kapljic eteričnega olja limone, 2 žlici soka limone in nekaj kapljic olivnega olja. Z mešanico popršite po delovnih površinah, nato pa pobrišite s čisto bombažno ali laneno krpo.

3. Spoprimite se z madeži na oblačilih. Svoje belo perilo operite tako, da v pralni stroj dodate polovico skodelice soka limone. Ko se perilo opere, ga posušite na soncu.

4. Zloščite les. Za lakiran les uporabite naslednjo mešanico: nekaj kapljic limoninega soka dodajte v pol skodelice tople vode. Mešanico prelijte v pršilko in popršite po vlažni bombažni krpi, s katero pobrišite po lesenem pohištvu. Za nelakiran les pa zmešajte 2 čajni žlički olivnega olja z 2 čajnima žličkama soka limone. Mešanico nanesite na bombažno krpo in jo enakomerno porazdelite po površini pohištva.

5. Očistite tudi kopalnico. Na čistilno gobo nanesite limonin sok in z njo pobrišite vrata kabine za tuš. Na ta način boste učinkovito odstranili vse ostanke mila in podobne umazanije.

6. Za večji sijaj. Z limoninim sokom, ki je naravno belilo ter dezinfekcijsko sredstvo, lahko odlično očistite tudi medenino in baker. Na polovičko limone natresite sol in podrgnite čez kovino.

7. Osvežite desko za rezanje. Če se je vaša lesena ali plastična deska za rezanje navzela neprijetnih vonjav, jo podrgnite s polovico limone ter splaknite z vodo.

8. Odstranite rjo. Zmešajte 1 žlico soka limone z 2 žlicama soli. Dobili boste pasto, s katero boste zanesljivo odstranili rjo.