Socialna omrežja so zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti, ki jih lahko počnete na spletu. Z njihovo redno uporabo se počutite povezani z drugimi ljudmi in večjimi ali manjšimi skupnostmi. Po drugi strani pa še kako drži, da nudijo lažen občutek povezanosti ter da na njih v večini primerov ne gre za pristne odnose.

Kakorkoli že, čas je, da si pogledamo, katera so najbolj priljubljena socialna omrežja v Sloveniji. Večina izmed njih je primerna tudi za uporabo v poslovne namene.

Facebook in Twitter

Izsledki iz raziskave leta 2016 so pokazali, da je takrat imelo profil na Facebooku kar 833.500 Slovencev, tedensko pa je to družabno omrežje uporabljalo 767.500 uporabnikov ter dnevno celo 594.500 uporabnikov. Več kot polovica uporabnikov je bilo starih med 18 in 34 let. Facebook se je zagotovo uvrstil v sam vrh najbolj priljubljenih socialnih omrežij v Sloveniji. Seveda podobno velja tudi za tujino, saj ga uporablja že več kot 2,2 milijardi ljudi.

Socialno omrežje Facebook
Facebook je še vedno najbolj priljubljeno socialno omrežje na svetu.

Twitter se uvršča blizu vrha priljubljenosti v Sloveniji, in sicer takoj pod Facebook. Uporabniški račun na Twitterju je leta 2016 imelo 206.500 Slovencev. A tedensko in dnevno ga uporablja veliko manj ljudi kot na primer druga socialna omrežja. V svoj račun se tedensko vpiše le 100.000 uporabnikov, dnevno pa le 33.000 Slovencev. Tako sta ga po številu dnevnih in tedenskih prijav prehitela Instagram in Snapchat.

Instagram in LinkedIn

Tretje mesto v priljubljenosti socialnih omrežij med Slovenci je dosegel Instagram, ki zelo hitro pridobiva nove uporabnike. Leta 2016 ga je uporabljajo 180.500 uporabnikov. V socialnem omrežju LinkedIn pa je istega leta svoj uporabniški račun imelo 135.500 uporabnikov, kar LinkedIn uvršča na četrto mesto po priljubljenosti. A redno ga obiskuje le manjše število ljudi.

Socialno omrežje Instagram
Število uporabnikov socialnega omrežja Instagram bliskovito narašča.

Na tedenski ravni LinkedIn obišče 59.000 uporabnikov iz Slovenije, dnevno pa le 11.000 Slovencev. Tako ga je po številu aktivnih uporabnikov prehitel tudi Pinterest, ki ga je dnevno uporabljalo 16.500 uporabnikov.

Snapchat in ostala socialna omrežja

Snapchat je v prvi peterici zasedel zadnje mesto glede na priljubljenost v Sloveniji. V letu 2016 se je lahko pohvalil s 128.000 slovenskimi uporabniki, ki so na njem imeli svoj uporabniški račun. Tedensko ga je uporabljalo 96.000 uporabnikov, dnevno pa kar 66.500 uporabnikov.

Omenimo še nekaj socialnih omrežij, na katerih ima svoje račune tudi veliko Slovencev. To so na primer Youtube, Pinterest, Tumblr, Flickr, Tinder in Reddit. Na katerih družabnih omrežjih pa ste aktivni vi? Veseli bomo vašega komentarja.