Stvari se dandanes hitro spreminjajo. Včasih si ljudje nismo predstavljali življenja brez elektrike, pravzaprav si ga ne moremo niti danes, in prav nič ne izgleda, da bi se to v bližnji prihodnosti spremenilo. Se je pa v devetdesetih letih 20. stoletja vseeno spremenil pomemben del tehnologije, ki je močno vplival na celotno družbo. Predvsem mlajše, v veliki meri pa tudi že srednje in starejše generacije si danes prav gotovo ne morejo predstavljati življenja brez svetovnega spleta.

Brezplačna platforma ali nakup lastne domene?

Spletno stran ima danes že skoraj vsako podjetje, vedno več pa je tudi posameznikov, ki si tudi za lastne potrebe omislijo osebno predstavitveno stran ali blog. Dandanes je vse skupaj postalo zelo preprosto, saj obstaja cela vrsta brezplačnih spletnih platform, kjer oseba lahko svoj blog ali klasično spletno stran postavi v le nekaj minutah.

Seveda pa imajo zastonjske platforme tudi svoje pomanjkljivosti in slabosti (omejitev funkcij, prikazovanje oglasov, nevarnost nenadne ukinitve platforme itd.), zato se marsikdo raje odloči za nakup domene in najem spletnega gostovanja. Na ta način so vse prej omenjene slabosti odpravljene, lastnik spletne strani pa ima tako več svobode, seveda pa se mora zavedati, da je za domeno in spletno gostovanje potrebno odšteti nekaj evrov.

Domači in tuji registrarji

Torej, če želite imeti svojo lastno spletno stran, boste najprej morali opraviti nakup domene. Kako to storite? Obstaja cela vrsta registrarjev, tako v Sloveniji kot v tujini, pri katerih lahko kupite domene. Večina jih prodaja vse najbolj pogoste TLD (angl. Top-level domain) domene, pri slovenskih registrarjih pa lahko za razliko od tujih, ki prodajajo domene z domenskimi končnicami .com, .net, .org, .info, …, opravite tudi nakup domene z nacionalno končnico .si.

Nakup domene zahteva tehten premislek

Pri registraciji domene marsikdo naleti na prvo težavo. Ne le s samim imenom, temveč že z izbiro domenske končnice. Če so .com končnice v svetu najbolj prepoznavne in cenjene, pa je za domače potrebe smotrno razmisliti tudi o nakupu .si domene, še posebej, če bo vaša spletna stran namenjena zgolj slovenskim obiskovalcem. Domače .si domene so namreč vedno bolj cenjene, ne le v očeh obiskovalcev, temveč tudi v očeh spletnih iskalnikov, kakršen je npr. Google. Iskalniki tako lahko takoj prepoznajo, da je vaša ciljna publika v Sloveniji, kar posledično pomeni, da bo vaša spletna stran v iskalnikih pozicionirana višje, kot če bi imeli katero od prej omenjenih TLD domen. V kolikor pa bo vaša ciljna publika angleško govoreče prebivalstvo, priporočamo registracijo domene .com ali .net.

Če se zanimate za nakup domene, boste proces nakupa morali opraviti prek spleta. Brez skrbi, vmesniki, ki vas bodo vodili skozi proces, so večinoma uporabnikom izjemno prijazni.