Stenske nalepke so postale v zadnjih letih izjemno priljubljen način dekoracije tako poslovnih prostorov kot tudi doma, saj lahko z njimi hitro poskrbimo za drugačen videz. Kadar bi radi v svoj dom vnesli nekaj spremembe, lahko dekorativne nalepke hitro poskrbijo za izjemen učinek. Drugačen, svež in bolj sodoben videz doma zagotovijo povsem enostavno, poleg tega pa vam stenske nalepke ne prinesejo tako velikih stroškov kot kakšna druga oblika prenove ali dekoracije.

Kako izbrati stenske nalepke?

Da bodo imele dekorativne nalepke v vašem domu prijeten učinek, je predvsem potrebna dobra izbira. Najprej se je potrebno odločiti, na katere stene (strop, vrata, pohištvo, steklene pregrade ali druge ravne površine) jih želite namestiti.

Stenske nalepke velja nato izbirati glede na motiv, saj je pomembno, da se ta sklada s splošno urejenostjo vašega doma. Če živite v podeželski hišici, ki je urejena nekoliko rustikalno, vanjo zagotovo ne spadajo dekorativne nalepke z motivi iz urbanega okolja, in če je vaš dom izjemno sodoben, ne morete poseči po vzorcih, ki bi bolj spadali v podeželsko brunarico.

Pri izbiri motivov imejte torej v mislih celoto vašega doma in njegov celotni vizualni učinek oziroma stil, v katerem je vaša hiša ali stanovanje opremljeno. Stenske nalepke naj bodo dodatek, ki ni moteč, temveč sovpada s splošnim konceptom dekoracije in opreme, nenazadnje pa tudi arhitekture.

Dekorativne nalepke lahko izberete samo zaradi njihovega estetskega učinka, torej zato, ker vam je določena podoba pač všeč, ali pa se odločite za stenske nalepke, ki imajo za vas globlji pomen. Motivi se lahko nanašajo na nekaj, kar vam je še posebej pri srcu in vam zelo veliko pomeni.

Če ste navdušeni ljubitelji gora, boste morda želeli podobe hribov. Če ste predani določenemu športu, bo izbira povsem jasna – stenske nalepke bodo uporabljale podobe iz tega športa. Če se v svojem življenju držite posebnega načela ali v vaši družini velja pravilo, ki je lahko odlično izraženo tudi z besedami, boste na steno morda nalepili stenske nalepke, ki pričajo prav o tem – torej misel, reklo ali celo verz iz kakšne pesmi.

Učinek stenske nalepke

Kakšen bo učinek stenske nalepke, je seveda odvisno tudi od njene velikosti in barve. Da bo dom hitro videti osvežen in prenovljen, lahko posežete po nalepkah v pisanih barvah, ki bodo takoj pritegnile pozornost. Pri izbiri barve dekorativne nalepke se lahko odločamo za barve, ki so nekoliko bolj nežne, ali pa za takšne, ki so bolj izrazite in v kontrastu z vsem drugim, kar imamo v prostoru. Vsekakor pa velja, da ne smemo zanemariti barvne sheme in pred izbiro nenavadne barve preveriti tudi ujemanje barv na barvnem krogu.

Različne učinke boste dosegli tudi glede na to, ali se odločite za velike ali majhne dekorativne nalepke, ali bo šlo zgolj za eno ali jih boste kombinirali več. Vsekakor velja, da preveč »dramatičen učinek« ni vedno najboljši, zato velja biti nekoliko bolj skromen – razen seveda, če je vaš namen prav ta, da stenske nalepke takoj pritegnejo pozornost.

Bi bili radi nekoliko bolj posebni pri dekoraciji svojega doma? Potem razmislite še o tem, da stenske nalepke ne spadajo nujno zgolj na stene. Dekorativne nalepke lahko namestite tudi okoli stropne svetilke, z njimi popestrite veliko stensko ogledalo, steklo kabine za prhanje, celo na tla in na stopnice. Dovolite si biti igrivi in inovativni, saj so včasih tudi nenavadne zamisli odlične.