Telo ženske se v času nosečnosti spremeni. Na to vplivajo predvsem hormonske spremembe, ki povzročajo tudi večjo ohlapnost in raztegljivost vezi. Posledice tega se kažejo v manjši stabilnosti sklepov medenice in hrbtenice, kar lahko vodi do nelagodja, občutka utrujenosti in bolečine. Spremeni se tudi težišče telesa zaradi rastoče teže ploda v maternici.

Nosečnice si morajo s prilagajanjem telesne drže poiskati novo ravnotežje in stabilnost telesa. Pri tem se poveča pritisk na mišice ob hrbtenici, zato nosečnice pogosto tožijo o bolečinah v ledvenem delu hrbtenice. Ravno zaradi tega je pomembno, da si poiščejo tip vadbe, ki se osredotoča predvsem na krepitev globokih stabilizatorjev trupa. Ti v času nosečnosti nudijo pomembno oporo hrbtenici in vzdržujejo optimalno telesno držo. Pilates je zagotovo ena od najprimernejših oblik vadbe, saj zagotavlja nežno podporo v času nosečnosti in tudi po njej.

Pomembni učinki pilatesa na nosečnice

Pilates za nosečnice v prvi vrsti poskrbi za odlično zmogljivost mišic, ki stabilizirajo trup. To omogoča stabilnost sklepov hrbtenice in medenice. Nosečnicam se pilates priporoča tako med nosečnostjo kot tudi po njej, ker učinkovito zmanjšuje mišična neravnovesja in jih seznanja s pomembnostjo ustrezne telesne drže, ki je potrebna za pravilno gibanje.

S pomočjo pilatesa se nosečnice naučijo, kako v vsakdanjem življenju zavestno kontrolirati telesno držo. Ta način vadbe izboljša vitalnost in samozavest ter pripomore k hitrejšemu okrevanju po porodu. Prav tako izboljša nadzor nad mišicami medeničnega dna in globokimi stabilizatorji trupa. S pomočjo sprostitvenih tehnik in zavedanja mišic se nosečnice lažje pripravijo na porod.

Pilates med nosečnostjo
Pilates je odlična vadba za krepitev mišic medeničnega dna.

V času nosečnosti se tudi s strani strokovnjakov še posebej priporoča modificirana oblika pilatesa, ki se imenuje pilates body. Pri tej vrsti vadbe je poudarjena še aerobna komponenta treninga. V tako vadbo ni vključenih korakanj in poskakovanja. Nosečnice ves čas vadbe stabilno stojijo na tleh.

Po porodu se pilates priporoča nekje po osmih tednih oziroma po prvem pregledu pri ginekologu. Z osnovnimi vajami medeničnega dna pa se lahko začne že takoj po porodu. Osnovne napotke porodnice prejmejo od fizioterapevtke v porodnišnici. Če se z vajami ukvarjajo že od samega začetka, se pospeši proces regeneracije, saj je prekrvavitev in s tem oksigenacija celotnega telesa veliko boljša.

Pravilno izvajanje pilatesa in pomembnost dihanja

Nosečnice se morajo naučiti pravilno aktivirati globoko trebušno mišico transversus abdominis, da stiski ne bi bili prehitri in premočni. Naučiti se morajo pravilno izvajati vaje medeničnega dna v dveh oblikah:

  • počasne vaje z zadržkom,
  • vaje s hitrejšo kontrakcijo.

Nosečnice se morajo pri pilatesu naučiti tudi pravilnega dihanja, ki jim bo zagotovo koristilo med porodom in samo nosečnostjo, in sicer kot način sprostitve in lajšanja mišičnih napetosti. V prvi vrsti pa je najpomembneje, da se nosečnice naučijo opazovati same sebe in da ob dnevih, ko se ne počutijo najbolje, vadbe raje izpustijo. Pomembno je, da takrat prisluhnejo lastnemu telesu in da pilatesa ne izvajajo na silo.