Jamarstvo ni aktivnost, ki bi ustrezala vsakomur, saj velja za precej adrenalinsko in včasih tudi nevarno, a to še ne pomeni, da v lepotah podzemnega sveta ne more uživati prav vsakdo. Za to skrbi veliko turističnih jam po vsem svetu in med njimi je tudi nekaj slovenskih. Ker se lahko naša majhna državica pohvali z velikim kraškim področjem, imamo tudi to srečo, da se pri nas nahaja lepotica neverjetnih razsežnosti: Postojnska jama.

Postojnska jama je zanimiva predvsem zato, ker ne jemlje diha zgolj s svojo velikostjo, temveč se lahko pohvali z veliko dostopnostjo. Je edina jama z dvotirno železnico, zato omogoča obisk velikemu številu obiskovalcev – in ti iz leta v leto rastejo. Postojnsko jamo ljudje obiskujejo že preko dvesto let, število obiskovalcev pa se meri v milijonih.

Med obiskovalci najdemo turiste z vsega sveta. Tako tiste, ki jih podzemni svet resnično zanima, kot one, ki si pridejo jamo ogledati pač zato, ker je naša največja turistična znamenitost. Ne glede na razlog obiska, so nad njo navdušeni, saj si večina pred ogledom niti predstavljala ni, kako čudovito je lahko kraško podzemlje.

Kapniki v neverjetnih barvah in odtenkih, ki nasitijo apetit po estetiki, ter nas hkrati opomnijo o naši minljivosti. Nenazadnje so več metrski kapniki nastajali milimeter za milimetrom in rasli, ko ni bilo o ljudeh na Krasu (ali drugod) še ne duha ne sluha.

Poleg belega petmetrskega kapnika, ki so ga poimenovali Briljant in je simbol Postojnske jame, obiskovalce iz najrazličnejših dežel sveta popolnoma navduši tudi pogled na človeške ribice. Proteus, ki velja v ljudskem izročilu za zmajevega mladiča, je marsikomu osupljivo bitje, ki tako kot sama jama priča, da naša Zemlja v svojih nedrjih skriva marsikaj veličastnega in zanimivega. Verjetno tudi kaj takšnega, kar še sploh nismo odkrili.

Kdaj ste nazadnje obiskali Postojnsko jamo? Je že čas za ponovni obisk?