Sonce je tako močan vir energije, da bi bilo eno uro njegove radiacije dovolj, da bi pokrili vse potrebe človeštva po energiji za celo leto. Če bi le imeli način, da to energijo popolnoma izkoristimo in shranimo. Žal pa smo še daleč od tega. Po ocenah strokovnjakov smo menda sposobni uporabiti le okoli tisočinko odstotka sončne energije.

Kljub temu postaja izkoriščanje sonca kot vira energije vse bolj priljubljeno, kajti zavedamo se, da je to vir energije, ki se nam ponuja dolgoročno. Sprva je bilo pridobivanje solarne energije, tako za potrebe pretvorbe v električno energijo kot tudi za potrebe domačega ogrevanja s solarnimi sistemi, precej drago. Investicije so bile visoke, izkoristek pa ne ravno najboljši.

A v več kot petdesetih letih, kar poznamo sončne kolektorje, je bil narejen velik korak naprej. Sodobni sončni kolektorji so postali dejansko učinkoviti in uporabni tudi tam, kjer sončni žarki ne božajo vse leto, temveč so vajeni tudi manj toplih letnih časov.

Zakaj so sončni kolektorji odlična izbira?

Ni potrebno, da smo tehnološko podkovani, da bi razumeli, da je sončna energija obnovljiv vir, s katerim naredimo izjemno veliko za naše okolje. Te energije še lep čas ne bo zmanjkalo, saj je na voljo povsod, razen na področju ob zemeljskih polih v času polarne noči.

Sončna energije ni zgolj zelena, temveč je tudi varčna. Potrebno je vložiti v začetno investicijo, nato pa dobivamo energijo zastonj. Za to, da je stanovanje toplo, nam ni treba plačevati mesečnega računa. Sončni žarki ne stanejo prav nič, vsaj zaenkrat.

Sodobna tehnologija nam omogoča, da se s sončnimi kolektorji voda ogreje in se njena temperatura ohranja znotraj bojlerja. Tako tudi kak deževen dan brez težav prestanemo, saj je voda shranjena oziroma jo je treba po potrebi le malo dogreti.

Bi radi prihranili pri investiciji v sistem ogrevanja? Če se odločite za izkoriščanje sončne energije, so vam na voljo tudi subvencije, namenjene spodbudi k odločitvi za okolju prijazno energijo.

Kaj pa slabosti?

Res je, sončni kolektorji oziroma solarno ogrevanje ne pride v poštev vedno in za vsakogar. Največja težava je, da smo pri njem popolnoma odvisni od vremena, kar pomeni da sistem sam po sebi ni zanesljiv. Samostojno se solarno ogrevanje izplača zgolj na Primorskem, kjer imajo več sončnih dni, v notranjosti Slovenije pa le, če uporabljamo še dodaten vir, na primer električni grelec.

Če se odločite za kolektorje, je treba premisliti tudi o tem, kakšne boste izbrali. Za najbolj učinkovite veljajo vakuumski cevni kolektorji, ki delujejo bolje kot ravni oziroma ploščati, vendar so tudi nekoliko dražji. Pri njih je treba vedeti, da niso popolnoma obstojni v primeru toče, torej je treba ob poškodbi posamezne cevi poskrbeti za menjavo.

Cevni kolektorji nam prav tako ne omogočajo vgradnje v samo streho, temveč vedno zgolj na njeno površino, prav tako pa ne gre pozabiti, da se z leti izrabljajo. Vakuum popušča in s tem se učinkovitost manjša.

Kaj je najbolje za Slovenijo?

Na Primorskem so sončni kolektorji odlična rešitev, saj z njimi lahko ogrevamo sanitarno vodo, prav tako pa tudi svoj dom ali poslovni prostor. V drugih delih  Slovenije je treba poskrbeti za kombinacijo z drugimi načini ogrevanja. Tu pa že velja razmisliti, ali ni finančno bolj smotrno, da se v celoti odločimo za drugačen način ogrevanja prostorov in vode, na primer s toplotno črpalko.

Vir: https://www.soncni-kolektorji.com/