Glede na stopnjo brezposelnosti in na število prošenj za vsako delovno mesto, smo lahko veseli, če se nam ponudi razgovor za delo, in ker je priložnosti malo, se je treba na razgovor za službo dobro pripraviti. Kako?

1. Pripravite potrebno dokumentacijo.

Na razgovor za delo morate poleg potrdil o izobrazbi običajno prinesti tudi mapo, v kateri imate zbrane primere svojega dosedanjega dela, včasih pa potrebujete tudi priporočilna pisma. Zagotovite si jih pravočasno! Materiale, ki jih boste uporabili za predstavitev, skrbno izberite.

2. Obnovite svoje znanje.

Zahteva služba znanje tujega jezika, ki ga že dlje časa niste govorili? Računalniška znanja, ki so že malo zarjavela? Ker vas lahko na razgovoru tudi preverijo, jih je najbolje obnoviti, da se ne boste znašli v zagati.

3. Pozanimajte se o podjetju.

Razgovor za službo ni smiseln, če ne veste, v kakšnem podjetju bi ob uspešni zaposlitvi delali. Na srečo ni potrebnega veliko truda – poglejte na splet in skušajte o podjetju najti čim več koristnih informacij. Premislite, ali imate s področjem, na katerem deluje podjetje, že kaj izkušenj.

4. Pripravite si vprašanja.

Če greste na razgovor za delo, vas gotovo najbolj zanima, kolikšna je lahko vaša plača. Vendar je treba biti nekoliko bolj preudaren in si pripraviti 10 vprašanj, ki se nanašajo na samo podjetje in na delovno mesto, ki je razpisano, da pokažete interes. Zakaj toliko vprašanj? Ker vam bodo na nekatera odgovorili že med samo predstavitvijo.

5. Preverite, kdo je kdo.

Kdo vas je povabil na razgovor? Podpisano osebo preverite na spletu, prav tako pa druge odgovorne v podjetju. Tako boste za vsakega sogovornika na razgovoru vedeli, kdo je in kakšna je njegova funkcija. Prav tako boste iz uradnih fotografij spoznali njihov videz, fotografije na družabnih omrežjih pa vam lahko pomagajo najti z njimi kakšne skupne točke, na primer določen hobi.

6. Izberite primerno garderobo, poskrbite za videz.

Za nekatera delovna mesta se zahteva poslovna garderoba, za druga bolj sproščena. Odločite se na podlagi tega, za kakšno podjetje in kakšno delovno mesto gre, da ne boste neprimerno oblečeni. Na razgovor pojdite urejeni – moški primerno obriti, ženske z urejeno pričesko in naličene.

7. Pripravite se na nesmiselna vprašanja.

Kje se vidite čez pet let? To je eno najbolj značilnih nesmiselnih vprašanj, na katero je težko podati pravilen odgovor. So pa lahko še bolj nesmiselna. V večini se s takšnimi vprašanji ugotavlja vašo prilagodljivost, ambicioznost, vrednote – torej tisto, kar je nujno za dobrega uslužbenca, vendar se ne nanaša vedno na samo delovno mesto. Nikar ne skušajte izumljati duhovitih ali predrznih odgovorov – bodite prijazni, priznajte, da ne veste vsega in ste se pripravljeni tudi kaj naučiti.