Vas mika, da bi pričeli z bloganjem, vendar se nikakor ne morete spraviti k stvari? Prepričani smo, da v takšni situaciji še zdaleč niste sami. Nekateri z bloganjem ne morejo pričeti, ker nimajo znanja postavitve spletne strani, znancev pa s tem nočejo obremenjevati, drugi odlašajo z izgovorom pomanjkanja časa, spet drugim pa manjka le kanček motivacije.

V katerikoli skupini se že nahajate, današnji članek vam bo morda prinesel nekaj dodatnega elana, s pomočjo katerega boste končno dočakali svoj blog.

Težak je le začetek

Marsikoga odbija strah, da ne bi blogal, ker mu slovnica povzroča težave ali pa celo ne ve, o čem bi lahko pisal. Ena izmed lepot pisanja bloga je ravno v tem, da ves čas izpopolnjujete svoje znanje slovenščine (če je blog v slovenskem jeziku, seveda), tako slovnice kot leposlovja. Naj vam glede slovnice ne bo nerodno, pomembnejše je, da je vsebina za bralca zanimiva, slovnične napake pa boste skozi čas tudi odpravili. Naj vam bo v spodbudo, da je težak le začetek, ko pa pisanje enkrat steče, vas lahko kaj hitro kar malo zasvoji.

Za vse, ki ne veste, o čem bi pisali. Ni nujno, da je blog tematski, torej če npr. radi tečete, še zdaleč ni nujno, da bi morale biti vse vaše objave povezane s tekom. Prav gotovo se vam dogaja še kaj drugega, kar bi vaše bralce utegnilo zanimati. Če pa je kakšen teden bolj monoton, lahko objavite tudi koristen nasvet, domač recept ali kaj podobnega.

Za vas bodo izvedeli drugi (ali pa tudi ne)

Tudi tu smo si ljudje različni. Nekaterim se zdi naravnost odlično, če postajajo vse bolj prepoznavni, medtem ko drugi raje ostajajo anonimni. Kar se tiče pisanja bloga, imate na tem področju povsem proste roke. Obiskovalcem se lahko predstavite, objavite svoj življenjepis, navedete različne dosežke, objavljate slike s potovanj in raznih dogodkov itd. Seveda pa to ni nujno, saj se bralcem lahko predstavite tudi pod psevdonimom.

Če se le da, se predstavite s pravim imenom, saj vam to poleg prepoznavnosti lahko prinese še kaj drugega. Morda vas bo opazil bodoči delodajalec, ki bo potreboval točno takšen profil, kakršen ste vi. Nikoli ne veste, od kod se vam lahko pojavi zanimiva ponudba.

S pisanjem bloga se da zaslužiti

Zaslužek z blogomRes je, z blogom lahko tudi nekaj zaslužite. Predvsem z oglaševanjem. Na spletno stran lahko vstavite kode AdSense oglasov, kontaktirate lahko podjetja, ki bi jih utegnilo zanimati oglaševanje na vaši spletni strani, prav tako pa lahko promovirate razne izdelke. Te najdete v ponudbi spletnih trgovin, ki omogočajo partnerski program. Najbolje bo, da podamo primer.

Recimo, da boste na blog objavili prispevek, kako vam je s pomočjo novih tekaških čevljev uspelo preteči polmaraton v krajšem času, poleg tega pa niste čutili nobenih bolečin. Nato pa v istem prispevku objavite še partnersko povezavo do omenjenih tekaških čevljev, ki so na voljo v spletni trgovini, ki nudi provizijo na prodane izdelke.

OK, bom blogal, kako začnem?

Čestitamo, odločili ste se pravilno. Sicer obstajajo spletne strani, kjer lahko precej enostavno pridete do svojega brezplačnega bloga, vendar vam priporočamo, da si raje priskrbite lastno spletno stran, na kateri bo postavljen vaš blog.

Kar potrebujete, sta domena in prostor na najetem strežniku. Omenjeni storitvi se imenujeta registracija domene in spletno gostovanje, o katerih smo že pisali. Najbolje bo, da si ju preberete, ko pa boste imeli svojo domeno in prostor na strežniku, bo sledila postavitev spletne strani. Najhitreje bo šlo z namestitvijo sistema WordPress – če se na to ne spoznate, povprašajte o tem ponudnika spletnega gostovanja, za pomoč pa se lahko prek kontaktnega obrazca obrnete tudi na nas.