Verjetno se vam je že zgodilo, da ste na potepanju po mestu ali po kakem kotičku v naši prelepi naravi naleteli na lastnika, ki je imel psa, oblečenega v pasja oblačila: plašček, bundico, puloverček ali kaj podobnega. Morda se vam to zdi povsem nepotrebno in trapasto, saj imajo psi vendarle dlako, ki jih ščiti pred neprijaznimi vremenskimi vplivi.

Toda pasja oblačila niso samo modni hit. Tudi veterinarji se strinjajo, da so za nekatere pasme oblačila v hladnejših mesecih nujna. V nadaljevanju vam zato navajamo pet razlogov, zakaj je smiselno, da svojega kosmatinca oblečete v pasja oblačila.

Zakaj pasja oblačila?

1. Današnji psi ne živijo več tako, kot so živeli nekoč, saj smo jih ljudje precej razvadili. Povsem so se privadili življenjskemu slogu svojih lastnikov, kar pomeni življenju v skrbno klimatiziranem domu, ki je poleti hlajeno, pozimi pa ogrevano. Tako se je spremenila tudi pasja psihologija in se navadila na naše okoljske standarde.

2. Poleg tega hišni ljubljenčki ne kopičijo več toliko podkožnega maščevja kot nekoč in nimajo dovolj podlanke, ki bi jih ščitila pred mrazom.

3. Veliko psov zato pozimi potrebuje dodatno zaščito, da jih ne zebe. Poležavanje v ogretem stanovanju je ena stvar, povsem nekaj drugega pa je sprehod skozi mrzlo in zasneženo pokrajino. Takrat lahko zunaj zebe tudi psa. O tem priča dejstvo, da se nekateri kužki na prostem pozimi kar tresejo in komaj čakajo, da se vrnejo v toplo stanovanje.

Pasji plašč
Pasji plašč psa varuje pred padavinami in nizkimi temperaturami.

4. Pasja oblačila tako ščitijo pred dežjem, mrazom, vetrom in drugimi vremenskimi vplivi. Zimski plaščki zagotavljajo potrebno toploto, dežni plašči ščitijo dlako pred padavinami, hkrati pa nam prihranijo dragoceni čas, ki bi ga sicer porabili za kopanje psa po sprehodu. Pasji čevlji ščitijo pred poškodbami, soljo in mrazom v mrzlih zimskih mesecih. Obstajajo celo pasje majice, ki kratkodlake pse ščitijo pred opeklinami.

5. Pasja oblačila kosmatincem prinašajo udobnejše življenje in jim omogočijo, da na sprehodu resnično uživajo.

Kateri psi potrebujejo oblačila?

Pri tem, ali veš pes potrebuje pasja oblačila, morate upoštevati več dejavnikov. Dobro razmislite o tem, katero pasmo imate, kako velik je pes, koliko je star, kakšno je njegovo zdravstveno stanje. Upoštevati morate še podnebje, v katerem živite. Oblačila najpogosteje potrebujejo majhni psi in tisti, ki so že po naravi vitkejši in kratkodlaki.

Pozimi torej oblečemo čivavo, pinča in terierja, pa tudi nekatere velike pasme, na primer hrta, dobermana in dalmatinca. Obleči je potrebno tudi ostrižene pse. Pasja oblačila so priporočljiva še za starejše pse, bolne pse ter pse, ki imajo oslabljen imunski sistem.

Poskrbite, da vašega kosmatega ljubljenčka v hladnih zimskih dneh ne bo zeblo!