Ste se po dolgem in tehtnem premisleku odločili, da potrebujete spletno stran? Odlično, vsekakor je odločitev povsem na mestu, saj vam spletna stran nudi ogromno možnosti. Najpogosteje gre za poslovne namene, npr. za predstavitveno stran podjetja ali spletno trgovino, marsikdo pa se odloči tudi za spletno stran povsem osebne narave. Naj bo to blog, spletni portal, forum ali kaj drugega.

Ne glede na to, za kakšen namen bi radi imeli spletno stran, je začetek enak. Registracija domene je vedno začetni korak, brez katerega enostavno ne gre. Če ste domeno že kdaj registrirali, vam je postopek verjetno že zelo poznan, v kolikor pa je niste še nikoli, vam bo današnji prispevek vsekakor prišel še kako prav. Naj vam že kar na začetku sporočimo, da je registracija domene enostavna, v večini primerov cenovno ugodna, sam postopek registracije, z izjemo izbire imena domene, pa ne vzame več kot le nekaj minut.

1. Odločite se za ime domene

Najprej se boste morali odločiti glede imena domene. Za marsikoga je pri postopku registracije domene to daleč najtežji korak, saj je veliko domen že registriranih. Pri izbiri imena upoštevajte naslednje:

  • Da si bodo domeno ljudje preprosto zapomnili, naj le-ta ne bo predolga. Priporočamo vam, da izberete ime, dolgo največ 15 znakov. Če se vam uspe domisliti še krajšega imena, ki je še vedno na voljo za registracijo, pa še toliko bolje.
  • Če ste se odločili za ime, ki je sestavljeno iz dveh besed, se vam bo verjetno zastavljalo vprašanje, ali registrirati domeno z minusom oz. vezajem med besedama ali brez. Naš nasvet je registracija domene brez minusa (predvsem zaradi prednosti pri komunikaciji).
  • Ste našli odlično domeno, prosta pa je le, če v imenu uporabite šumnik? Raje si vzemite dodaten čas za premislek, saj šumniki v domeni niso najboljša izbira. Marsikdo nanje ni navajen, poleg tega pa se pojavljajo tudi težave pri pošiljanju in prejemanju e-pošte.

2. Izberite pravo domensko končnico

Zagotovo ste že kdaj opazili, da imajo domene različne končnice. Največkrat je moč opaziti končnici .si in .com, tudi .net je dokaj poznana, v zadnjih letih pa se uveljavlja tudi domenska končnica .eu. Čeprav obstaja še cela množica drugih končnic, nanje naletimo le redko.

Že veste, katero boste izbrali za svojo domeno? Preden se brezglavo zaletite v registracijo domene, si preberite nekaj nasvetov za izbiro ustrezne domenske končnice:

  • Z domensko končnico .si obiskovalcem spletne strani ter uporabnikom spletnega iskalnika Google takoj daste vedeti, da je vsebina oz. sama spletna stran namenjena domačim obiskovalcem. Če imate torej namen postaviti spletno stran v slovenskem jeziku, je nakup domene .si vsekakor prava odločitev. Prav tako tudi .com, ki uživa veliko zaupanje. Kaj pa .net? Prav tako, čeprav vam priporočamo, da se raje odločite za .si ali .com.
  • Tako kot s .si domeno sporočate domačim uporabnikom spleta, da je vaša stran v slovenščini, pa s tujimi nacionalnimi domenami sporočate enako tujim uporabnikom. Želite postaviti spletno stran v nemškem jeziku, z njo pa ciljati na prebivalce Nemčije? V tem primeru registrirajte domeno .de. Za spletno stran v italijanščini bo pravilna registracija domene .it, za stran v hrvaščini pa .hr (ali .com.hr). V vseh primerih velja, da odlično alternativo predstavlja domena .com, ki je prepoznavna po celem svetu.
  • Bo vaša stran v angleškem jeziku? Tudi za takšno situacijo imamo za vas nekaj nasvetov. Če boste s spletno stranjo ciljali globalno, bo daleč najbolje, da registrirate domeno .com. Ker se zna zgoditi, da bo ta že registrirana in kot takšna nedostopna, preverite še prostost domene .net, saj gre za alternativo, ki je povsem na mestu. Boste s svojo angleško spletno stranjo ciljali le na prebivalce Evrope? Poleg .com in .net odlično možnost predstavlja registracija domene .eu, saj je med evropskimi uporabniki spleta že zelo dobro uveljavljena in sprejeta.

Dodaten nasvet: Za resne projekte poslovne narave je daleč najbolje, da izberete ime domene, ki je prosto v kombinaciji z različnimi najpomembnejšimi domenskimi končnicami (.si, .com, .net, .eu). Registrirajte vse štiri različice in se na ta način zavarujte pred konkurenčnimi podjetji, ki bi vam v prihodnosti utegnila povzročati sive lase.

3. Izberite kakovostnega registrarja domen

Zdaj, ko imate izbrano ime domene ter domensko končnico, je čas, da na spletu poiščete kakovostnega registrarja. Ne glejte zgolj na ceno, saj je pomembno, da prejmete tudi dostop do preglednega in funkcionalnega naročniškega vmesnika, v katerem boste lahko urejali svojo domeno (npr. WHOIS podatke, DNS zapise, naročniške podatke ipd.).

Sami smo domeno registrirali pri registrarju NEOSERV, z njihovo storitvijo pa smo izredno zadovoljni. Če bi izbirali še enkrat, bi se ponovno odločili za omenjenega ponudnika domen. Priporočamo vam, da v Google vpišete »registracija domene NEOSERV« ter obiščete njihovo spletno stran.

V nadaljevanju bomo zapisali, kako na njihovi spletni strani opravite registracijo domene.

4. Registrirajte domeno

Na spletni strani registrarja boste našli veliko modro okno – iskalnik domen. V okno vpišite želeno domeno in kliknite na desni gumb »PREVERI DOMENO«. Izpisale se vam bodo proste ter zasedene domene v kombinaciji z najbolj priljubljenimi domenskimi končnicami. Izbrano prosto domeno dodajte v košarico in kliknite gumb »NA NAROČILO«.

Zdaj se nahajate v košarici, ki je sestavljena iz petih korakov. Nadaljujte na drugi korak, kjer lahko v košarico dodate tudi spletno gostovanje (za namen postavitve spletne strani boste potrebovali tudi to). Kot boste videli, so pripravljeni različni paketi – priporočamo zelenega. Nadaljujte na 3. korak, nato pa kar takoj na 4., kjer lahko uporabite svoj uporabniški račun. Vpišite svoje podatke (lahko tudi podatke podjetja), nato pa izberite še način plačila ter zaključite naročilo.

Registracija domene bo opravljena, ko registrar zabeleži transakcijo. Če boste torej plačali z nakazilom prek Paypal, Monete ali kreditne kartice, bo domena registrirana takoj. Ponudnik NEOSERV tudi tistim, ki se odločijo za plačilo prek UPN obrazca v spletni banki, omogoča takojšnjo registracijo. Vse, kar morate storiti, je, da njihovi podporni službi na e-naslov pošljete zaslonsko sliko transakcije v čakalni vrsti.

5. Domeni vpišite DNS zapise

Kot smo zapisali že v prejšnji točki, boste potrebovali tudi spletno gostovanje oz. prostor na spletu, kjer bo shranjena vaša spletna stran. Če boste gostovanje zakupili pri NEOSERV, se vam z nastavitvami DNS zapisov ne bo potrebno ukvarjati. V kolikor pa boste gostovanje zakupili drugje, boste v naročniškem centru morali registrirani domeni vpisati DNS zapise, ki bodo kazali na ustrezen strežnik. Podatke o DNS zapisih boste prejeli pri ponudniku gostovanja, pri katerem ste zakupil prostor na strežniku.

Tako, če ste spletno stran že naložili na strežnik, morate počakati le še nekaj ur, da se osvežijo DNS zapisi. Nato bo vaša spletna stran dostopna vsem uporabnikom spleta.

Dodatne informacije o registraciji domene: www.registracijadomene.si