Moški, ženske, otroci, vsi smrčijo. Kar trideset odstotkov moških in žensk, starejših od trideset let, smrči. S starostjo ta odstotek le še narašča. Tudi otroci smrčijo, kar do osem odstotkov je takih, ki smrčijo vsako noč. Kdaj je treba ukrepati proti smrčanju pri najmlajših? Takrat, kadar otrok smrči redno, saj lahko tovrstne težave z dihanjem vplivajo na njegov razvoj. Posvetujte se s pediatrom oziroma specialistom za ušesa, nos in grlo. Strokovnjaki bodo vedeli, ali smrčanje morda povzročajo polipi, povečana žrelnica ali nebnici, morda povečani mandlji.

Tudi odrasli smrčijo, kadar med spanjem zrak nima prostega prehoda med usti in nosom. Težave z nosom in sinusi otežujejo dihanje in s tem privedejo do smrčanja, ravno tako razne alergije. Zaradi alkohola, zdravil in kajenja se mišičevje v grlu tako sprosti, da to povzroči smrčanje. Upad mišičevja povzroča tudi prevelika telesna teža. Omenili smo, da s starostjo odstotek ljudi, ki ima težave s smrčanjem, narašča. Razlog je v tem, da grlo postaja ožje, hkrati uplahni tudi mišičevje.

V skrajnem primeru, ko je vzrok smrčanja nepravilnost nosu ali žrela, je potrebna operacija proti smrčanju. V večini primerov pa lahko težavo odpravite ali vsaj omilite kar sami.

Kaj lahko v boju proti smrčanju storite sami?

Smrčanje med spanjem
Malenkost privzdignite vzglavnik.

Verjetno že veste, da ljudje pogosteje smrčijo, če spijo na hrbtu. Zakaj? Ker se tkiva v grlu toliko sprostijo, da blokirajo normalen pretok zraka. Poznane so marsikatere metode proti smrčanju. Prva in tudi najbolj poznana je ležanje na boku. Če lahko dobro spite le na hrbtu, strokovnjaki predlagajo, da si malce privzdignete vzglavje. Vsakodnevna rekreacija ni nikoli odveč, za splošno zdravje in dobro počutje, hkrati pa pomaga tudi proti smrčanju.

Če smrčanje teži vas ali tistega, ki spi poleg vas, omejite kajenje, vnos alkohola in zdravil, če ta niso nujno potrebna. Izogibajte se tudi zeliščnih čajev, saj ti, ravno tako kot na primer alkohol, sproščajo mišice v grlu, kar vpliva na intenzivnost smrčanja. Veste, kaj še priporočajo proti smrčanju? Da pred spanjem spijete skodelico kave. Če čez dan ne pretiravate s popito kavo in s tem preveliko koncentracijo kofeina, vas bo večerna skodelica kave popeljala v prijeten spanec brez smrčanja.

Nekaj dodatnih nasvetov, kako odpraviti smrčanje, boste našli tudi na spletni strani:

Vaje proti smrčanju

Obstajajo tudi različne vaje proti smrčanju. Z vajami dosežete ojačeno mišično tkivo, s katerim smrčanje lahko preprečite. Vaje so lahke, na primer glasno izgovarjanje samoglasnikov ter ukrivljanje jezika, vaje pa lahko izvajate pred spanjem, med tuširanjem, med vožnjo, tudi v pisarni, če v njej sedite sami. Redno petje se je prav tako izkazalo za odlično v boju proti smrčanju.

Če ste torej med rednimi smrčači, se resno posvetite tej težavi, saj bo to koristilo vašemu zdravju, predvsem pa bo pripomoglo tudi k boljšim odnosom z vašim partnerjem. Odkrijte vzrok vašega smrčanja in ga čim prej odpravite.