Zakaj bi za ogrevanje še naprej izkoriščali fosilna goriva, če so nam na voljo okolju precej prijaznejše rešitve. In ne le to, na boljšem ne bo le narava, zavedati se moramo namreč tudi, da bo nafte, zemeljskega plina in premoga nekoč zmanjkalo, kar posledično pomeni, da bodo cene omenjenih goriv naraščale iz leta v leto. Odlična alternativa fosilnim gorivom je solarno ogrevanje, torej gretje s pomočjo sončne svetlobe, ki predstavlja obnovljiv vir energije.

Res je, sončna energija je vsaj zaenkrat še brezplačna. Stroške predstavljajo le začetna investicija, nekaj malega električne energije za delovanje solarnega sistema in seveda redno vzdrževanje. S solarnim ogrevanjem s sončnimi kolektorji se izognemo stroškom goriva, hkrati pa lahko prejmemo tudi subvencijo s strani države, saj se tudi država zaveda pomembnosti ohranjanja čistosti okolja.

Katere sončne kolektorje izbrati

Ko se enkrat odločimo za solarno ogrevanje, moramo razmisliti, kateri sončni kolektorji bi v našem primeru najbolje opravili svojo nalogo. Na voljo so nam klasični ploščati sončni kolektorji ter vakuumski, o katerih lahko v zadnjih časih slišimo precej več kot o ploščatih. Pa vendar ne gre prehitro sklepati, da so vakuumski za nas prava izbira.

Upoštevati moramo, koliko smo pripravljeni odšteti za investicijo v solarno ogrevanje, kdaj vse bi se s sončnimi kolektorji radi ogrevali, bi jih koristili le za ogrevanje sanitarne vode ali morda tudi kot podporo k centralnemu sistemu ogrevanja. To so le nekatera izmed glavnih vprašanj, ki se nam porajajo pred nakupom sončnih kolektorjev.

Ploščati sončni kolektorji

Še ne tako dolgo nazaj so bili ploščati sončni kolektorji pravzaprav edina možnost. Takrat še niso bili tehnično tako dovršeni iz izpopolnjeni kot danes, pa tudi njihova cena je bila mnogo višja. Danes je zaradi velikega napredka in konkurence cena precej nižja, učinkovitost pa na mnogo višji ravni.

Za razliko od vakuumskih kolektorjev, ki delujejo na principu vakuuma v ceveh, ploščati kolektorji ne delujejo tako, kar pomeni, da nam ni potrebno skrbeti, da bi vakuum čez čas popustil. Ravno zaradi tega je življenjska doba ploščatih sončnih kolektorjev daljša.

Investicija nas bo stala manj, vendar moramo vedeti, da bomo z njimi solarno ogrevanje lahko koristili le ob sončnih dneh. V difuzni svetlobi ne bodo delovali in tudi pozimi nam ne bodo toliko v korist kot vakuumski kolektorji.

Vakuumski sončni kolektorji

Zdi se, da so oglasi, ki nas vsepovsod obkrožajo, mnogo bolj naklonjeni vakuumskim sončnim kolektorjem. Kot največjo prednost strokovnjaki navajajo prav delovanje na principu vakuuma, ki znotraj cevi ohranja visoko temperaturo in nima toplotnih izgub.

Zavedati se moramo, da noben vakuum ni popoln in da prav vsak sčasoma popusti. Zato je življenjska doba vakuumskih sončnih kolektorjev krajša, seveda pa se lahko pri večini modelov dotrajane vakuumske cevi nadomestijo z novimi.

Solarno ogrevanje z vakuumskimi kolektorji poteka praktično celotno leto, tudi pozimi in prav tako v difuzni svetlobi, kar je zagotovo ena izmed glavnih prednosti pred ploščatimi kolektorji. Je pa investicija v vakuumske kolektorje nekoliko dražja, vendar nikar ne pozabimo, da z Eko subvencijo lahko pridobimo nepovratna sredstva za okolju prijazno naložbo.

Dobro se pozanimajte o možnosti subvencije

Pred investicijo v solarno ogrevanje s sončnimi kolektorji dobro premislimo, kaj točno želimo. Upoštevajmo svoj proračun in za nasvet povprašajmo strokovnjake. Ne le enega, temveč raje več, saj nam bo verjetno vsak želel prodati, kar že pač prodaja.

Preberimo čimveč uporabne literature na internetu, za mnenje o zadovoljstvu povprašajmo znance, ki že koristijo energijo sonca, ne pozabimo pa se zelo natančno informirati tudi o možnosti subvencije, saj postopek ni tako enostaven, v primeru napake pa lahko kaj hitro ostanemo brez sredstev.