Nedolgo nazaj smo na blog objavili prispevek o domenah, v katerem smo zapisali, da nakup domene predstavlja prvi korak do predstavitve na svetovnem spletu z lastno spletno stranjo. Le z domeno ali po domače s spletnim naslovom pa svoje strani še ne morete imeti, saj potrebujete tudi prostor, kamor boste postavili domeno.

Kot drugi korak boste torej potrebovali spletno gostovanje, ki je v svoji primarni verziji storitev, pri kateri podjetje svojim naročnikom ponudi v najem prostor na strežniku, ki je ves čas povezan na svetovni splet. Glavna naloga strežnikov je, da delujejo brez prekinitve v kar najdaljšem časovnem razponu. Eno izmed pomembnejših karakteristik kakovosti torej predstavlja čas neprekinjenega delovanja strežniškega sistema.

Večini zadošča osnovni paket

Večini naročnikov ustrezajo osnovni paketi. Posamezniki, pa tudi manjša podjetja največkrat nimajo potreb po raznih razvojnih orodjih in samostojnem strežniku, zato je klasično spletno gostovanje brez dodatnih storitev zanje pogosto povsem zadovoljivo. Vse, kar potrebujejo, je ena domena z dovolj spletnega prostora, nekaj e-poštnih predalov in dostop do podatkov na strežniku. Pozabiti pa ne smemo na možnost uporabe baze podatkov, saj so dandanes zelo priljubljene razne spletne platforme, kot so WordPress, Joomla ali Drupal, ki za svoje delovanje zahtevajo zapisovanje podatkov v SQL bazo.

Večja podjetja posegajo po dodatnih storitvah

V primeru večjih podjetij in zahtevnejših spletnih uporabnikov pa osnovni paket pogosto ni dovolj. Potrebno je spletno gostovanje z razširjeno ponudbo storitev. Posamezniki, ki se ukvarjajo z internetnim marketingom ali čim podobnim in torej poslujejo prek spleta, potrebujejo naprednejši paket spletnega gostovanja, ki omogoča delo z več bazami podatkov, pogosto pa je potreben tudi zmogljivejši strežnik. Takšni paketi največkrat vključujejo večje število domen, neomejen prenos podatkov, neomejeno število poštnih predalov in neomejeno prostora na strežniku. Na tem mestu velja opozoriti, da pri praktično vseh podjetjih, ki nudijo spletno gostovanje, beseda neomejeno v resnici pomeni zelo veliko, a hkrati v mejah normale.

Najbolj napredni uporabniki zahtevajo tudi možnost uporabe različnih razvojnih orodij, s katerimi lahko obiskovalcem svojih spletnih strani ponudijo različne aplikacije. Gre za razvojna orodja, kot so npr. PHP, Java, ASP.NET in Cold Fusion. Zelo pomembno je, da večja podjetja in zahtevnejši uporabniki pred nakupom dobro premislijo, kakšno spletno gostovanje potrebujejo, saj se s pravo odločitvijo lahko izognejo neželenim težavam v prihodnosti.