Si predstavljate, da bi videli prav vse bakterije, pršice, viruse, plesni in alergene, ki se v obliki umazanije nahajajo v vašem domu? Že brez tega se vam verjetno zdi, da prav nikoli niste povsem očistili svojega stanovanja. Čiščenje pa vam po vsej verjetnosti ne predstavlja prav nobenega užitka. Kljub temu se morate te dejavnosti lotevati vsaj enkrat na teden, in to veliko temeljiteje kot takrat, ko določen prostor očistite samo na hitro.

Še posebej temeljito pa je dom priporočljivo očistiti vsaj enkrat na leto – običajno gre za tako imenovano spomladansko čiščenje doma. Predstavili vam bomo deset izjemno koristnih nasvetov, kako se omenjenega čiščenja lotiti učinkovito. Če boste naše nasvete upoštevali, bo vaš dom videti kot nov, morda pa boste čiščenje celo vzljubili. Pustite se presenetiti.

1. Vzemite si veliko časa

Spomladanskega čiščenja stanovanja se lotite takrat, ko imate na razpolago veliko časa. Pred samim opravilom si naredite dober načrt, v katerem bo določeno, koliko ur oziroma dni boste namenili tej pomembni dejavnosti.

2. Čiščenja se lotite sistematično

Spomladansko čiščenje je obsežnejši projekt, zato je pomembno, da se ga lotite sistematično. To pomeni, da čistite prostor za prostorom. Predhodno torej določite zaporedje prostorov, ki jih boste očistili. Priporočamo vam, da pričnete s čiščenjem prostora, ki je najbližje vhodnim vratom, nato pa v smeri urinega kazalca nadaljujete s čiščenjem po ostalih prostorih.

Čiščenje hladilnika
Ne pozabite očistiti hladilnika in zamrzovalne skrinje.

Odlična rešitev je tudi, če najprej počistite prostor, ki ga uporabljate najmanj, nazadnje pa prostor, ki ga uporabljate najpogosteje. Na ta način boste dosegli, da bo prostor, ki ste ga najprej očistili, še vedno v brezhibnem stanju.

3. Pripravite si vso potrebno opremo

Preden boste pričeli s spomladanskim čiščenjem, preverite, ali imate doma vso opremo, ki jo potrebujete. Priskrbite si kakovosten sesalec, čistilec za okna in druge steklene površine, krpe in vsa potrebna čistila. Zelo dobrodošel bo tudi parni čistilnik.

4. Znebite se vsega, česar ne potrebujete

Ko se boste lotili pospravljanja polic in omar, odstranite iz njih vse, česar ne uporabljate več. Če je katera od teh stvari še v zelo dobrem stanju, jo lahko podarite ali prodate. Vmes pomislite tudi na novo organizacijo omar in polic. Stvari, ki jih uporabljate redko, pospravite na višje predele oziroma težje dostopne police. Na dosegu roke pa imejte stvari, ki jih uporabljate pogosteje.

5. Prostor začnite čistiti pri vrhu

Ko boste začeli s pospravljanjem in čiščenjem določenega prostora, ga začnite čistiti pri vrhu. Najprej posesajte pajčevine, obrišite prah s polic in omar, nato posesajte in pomijte še tla. Priporočamo, da najprej začnete čistiti kot prostora, ki je najdlje oddaljen od vhoda. V tem zaporedju očistite vse prostore svojega doma.

6. Posebno pozornost namenite oknom in vratom

Spomladansko čiščenje doma naj bo osredotočeno tudi na čiščenje oken in vrat. S čistilcem najprej pomijte vse okenske šipe. Ne pozabite očistiti tudi okenskih okvirjev in polic.

Čiščenje oken
Najprej očistite okna, nato pa se lotite še okenskih polic.

Pri čiščenju vrat bodite še posebej pozorni na površino okrog kljuk, kjer se nabere veliko prstnih vtisov.

7. Očistite težje in bolj odročne dele stanovanja

V stanovanju imate zagotovo dele, ki jim med vsakodnevnim sesanjem ne namenjate posebne pozornosti. Spomladansko čiščenje je kot nalašč primerno za te predele, na katere vse prepogosto pozabljate. Zato posesajte tudi prostor pod posteljami in sedežno garnituro.

8. Počistite in prezračite vzmetnice

Poskrbite za čiščenje in zračenje vseh vaših vzmetnic. Vzmetnice najprej v celoti posesajte, nato pa jih obrnite na ležalne strani. Na ta način boste poskrbeli za največjo mero svežine ter za zdravo in kakovostno spalno okolje. Če je katera od vzmetnic starejša od sedem let, vam svetujemo, da razmislite o nakupu nove.

9. Počistite tudi nebivalne prostore

Pri tako pomembni obliki čiščenja, kot je spomladansko čiščenje doma, ne smete pozabiti niti na nebivalne prostore, kot so garaža, klet, balkon in podstrešje. Če določene stvari v teh prostorih že leta in leta samo skladiščite in ne uporabljajte, jih raje zavrzite, prodajte ali podarite.

10. Vzdržujte red in čistočo

Ko boste zaključili s projektom spomladanskega čiščenja, je pomembno, da v kar največji meri ohranjate red in čistočo. Na ta način si boste delo močno olajšalo, tako da bo naslednje večje generalno čiščenje potekalo veliko hitreje.