Ste opazili, da se vse več spletnih strani nahaja na URL naslovu, ki se prične s HTTPS? Tudi Wikipedia se je pred nekaj meseci odločila, da se s standardnega HTTP naslova prestavi na HTTPS, prav tako pa se za to odločajo tudi drugi. Ne le lastniki spletnih trgovin, pri katerih je varna povezava še kako potrebna, tudi lastniki povsem običajnih spletnih mest, kot so npr. predstavitvene strani podjetij ali vsebinski portali.

Ste se kdaj vprašali, zakaj prehod na HTTPS? Naj vam na kratko razložimo. Gre za varen spletni naslov, katerega si lahko priskrbimo, če si na svojo spletno stran namestimo SSL certifikat. Kratica SSL v angleščini pomeni Secure Socket Layer, gre pa za kriptografski protokol, ki skrbi za varno spletno komuniciranje.

Zaščita občutljivih podatkov s SSL certifikatom

Varnostni SSL certifikat je v osnovi namenjen spletiščem, pri katerih prihaja do prenosa podatkov občutljive narave. Sprva so ga uporabljale predvsem spletne banke in največje spletne trgovine, zadnje čase pa postaja priljubljena izbira na praktično vseh vrstah spletnih mest.

Spletne banke imajo SSL certifikat nameščen z razlogom, da ščiti podatke, ki se prenašajo med posamezno spletno banko in njenimi uporabniki. Ker gre za zaupne podatke, je izredno pomembno, da so podatki na svoji poti šifrirani, dešifrira pa jih lahko le pooblaščena oseba, ki ima ustrezen ključ za dešifriranje.

Tudi spletne trgovine imajo SSL certifikat nameščen zaradi varnosti občutljivih podatkov, ki vsaj v svoji prvotni obliki nikakor ne smejo končati v rokah nepooblaščenih oseb. Razloga za namestitev SSL certifikata na spletno trgovino pa sta še dva:

  • Prvi je povezan s stopnjo zaupanja obiskovalcev do same spletne trgovine. Opravljenih je bilo več raziskav, ki so dokazale, da se vse več uporabnikov spleta zaveda varnega HTTPS naslova ter majhne ikone varnostne ključavnice poleg URL vrstice v spletnem brskalniku. Posledica tega je večje zaupanje do spletne trgovine, ki ima SSL certifikat nameščen, kar vodi v večjo stopnjo konverzij in višjo prodajo.
  • Tudi drugi razlog za namestitev SSL certifikata vpliva na prodajo, iz istega razloga pa se za varnostni certifikat odločajo tudi druge vrste spletnih strani, torej ne le spletne trgovine. Gre za to, da Google pri razvrščanju iskalnih rezultatov upošteva faktor, ali ima določeno spletno mesto nameščeno SSL certifikat ali ne. V kolikor ga ima, je možnost za doseganje višjih oz. bolj vidnih pozicij v iskalniku Google višja, kar pozitivno vpliva na obiskanost spletnega mesta, v primeru spletne trgovine pa seveda tudi na prodajo.

Če ste tudi sami ponosni lastnik spletne strani ali morda celo spletne trgovine, je razmislek o namestitvi SSL certifikata vsekakor na mestu. Investicija je v primerjavi s tem, kar vam varna povezava z ikono varnostne ključavnice lahko prinese, zares nizka, saj na letni ravni znaša zgolj dobrih 30 €.