Kakovost hrane je za razvoj človeka, stabilen imunski sistem in dobro počutje bistvenega pomena. Lahko bi rekli, da poleg rekreacije, notranjega miru in finančne stabilnosti hrana predstavlja enega izmed osnovnih podpornih stebrov življenja. Verjetno se strinjate, da je kakovost živil v številnih trgovinah vprašljiva. Zelenjava je škropljena z raznimi kemičnimi škropivi, živali pa krmljene z nizko kakovostno krmo.

Marsikdo zato vidi priložnost za uvedbo novih proizvodov na trgovinske police, od ekološko pridelane zelenjave do raznovrstnih prehranskih dopolnil. V zadnjih letih je še posebej priljubljena tako imenovana superhrana, ki je ime dobila zaradi visoke vsebnosti zdravju prijaznih hranil. Seveda pa tudi v primeru superhrane velja, da še vedno veliko ljudi dvomi o dejanski učinkovitosti živil in vplivu na zdravje.

Katere snovi vsebuje superhrana in kaj vse zajema izraz?

Da si superhrana zasluži ta naziv, mora vsebovati celo množico snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje, vitalnost in počutje. Vsebovati mora esencialne maščobne kisline in aminokisline, vitamine, minerale, polisaharide, proteine in antioksidante, ki se vežejo s prostimi radikali, s čimer poskrbijo, da se le-ti ne vežejo s kisikom ali kakšnimi drugimi škodljivimi snovmi. Poleg naštetega mora superhrana vsebovati tudi fitokemikalije, torej kemijske spojine, ki jih pridobivamo iz rastlin in rastlinskih plodov.

Zdaj pa si oglejmo še, kaj vse zajema izraz superhrana:

  • Sadje, oreščki in semena: goji jagode, acai jagode, maca, noni, kokosova voda, chia semena
  • Gobe: šitake, rejši
  • Zelena superhrana: chlorella, spirulina, ječmenova trava, špinača, regrat, ohrovt, zelena solata, špinača
  • Ostala zelenjava: česen, aloe vera, ehinaceja
  • Korenine in zeli: ginseng, ashwagandha, maca
  • Matični mleček
  • Morske alge: nori, kelp, klamatske alge, spirulina

Od kod omenjena živila izvirajo?

Običajno ima superhrana poreklo iz nekoliko bolj eksotičnih držav, seveda pa nekatera živila, npr. tista, ki spadajo med zeleno superhrano, gojimo tudi pri nas.

Acai jagode avtohtono rastejo v višjih legah kitajske province Ningxia, tudi goji jagode gojijo v severno-osrednjem delu Kitajske, maca izvira iz Peruja, in sicer uspeva v Andih na nadmorski višini prek 4000 m, zelišča ashwagandha, ki jih pridobivajo iz korenike uspavalne vitalije, uspevajo v Indiji, gobe šitake in rejši izvirajo iz držav vzhodne Azije, chia semena pa iz Južne Amerike, kjer so jih s pridom uporabljali že Azteki.

Kot smo že zapisali, pa je superhrana lahko tudi domača, če seveda izpolnjuje določene kriterije vsebnosti koristnih snovi.

Superhrana je nekoliko dražja

Ker gre za zdravju izjemno koristna živila, poleg tega pa prehranska dopolnila v obliki superhrane uvažajo z oddaljenih eksotičnih dežel, so cene izdelkov nekoliko višje. Pred nakupom se je smotrno pozanimati glede cen pri različnih ponudnikih, prav tako pa je potrebno pogledati sestavine.

Poleg tega ne pozabite, da vam le superhrana ne bo zagotavljala zdravja in dobrega počutja, saj boste za to morali pojesti še kaj drugega in poskrbeti tudi za svoje telo. Superhrana naj služi le kot prehransko dopolnilo!