Razvoj sodobne tehnologije nedvomno napreduje v smeri zmogljivih in prenosnih napravic, ki jih danes poznamo pod imenom tablični računalniki. To dokazujejo tudi prodajni trendi – tablice osvajajo vse večji tržni delež, katerega sta si poprej delila trga mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov.

Še pred tem je bila edina možnost za delo na terenu nakup prenosnega računalnika, medtem ko danes pestra ponudba na trgu vsakomur omogoči, da si izbere prav tisto napravo, ki je njemu osebno najbolj pisana na kožo. Zaradi dostopnosti in cenovne ugodnosti tabličnih računalnikov je tako vedno več uporabnikov tablic, po katerih posegajo tudi tisti, ki naprave sicer ne potrebujejo za delo ali kakšno resno opravilo.

Tablični računalnik ali prenosnik?

Na začetku razvoja je bil tablični računalnik namenjen predvsem tistim, ki so si na terenu želeli relativno zmogljive, a predvsem priročne in prenosljive naprave. Prenosniki so resda prenosljivi, a se v tem pogledu ne morejo kosati s tablicami, ki so tako hitro zavzele mesto v srcih tistih, ki na prvo mesto postavljajo prenosljivost. Običajen tablični računalnik tehta le kakšnega pol kilograma, medtem ko prenosniki, opremljeni s tipkovnico, večjim zaslonom, baterijo in kupom druge strojne opreme, tehtajo vsaj nekaj kilogramov.

Manjši zaslon tabličnega računalnika se morda zdi prej pomanjkljivost kot prednost, a manjši zaslon pomeni tudi manjšo velikost ter daljšo avtonomijo baterije. Sodobne tablice se lahko pohvalijo z ločljivostjo zaslona, katere ne prekaša marsikateri prenosnik, tako da je delovnega prostora vseeno dovolj tudi na manjšem prostoru.

Praktično vsem uporabnikom je na roko pisana tudi programska oprema tabličnih računalnikov, v prvi vrsti seveda operacijski sistem, ki v povezavi z na dotik občutljivim zaslonom nudi praktično in učinkovito rešitev pri opravljanju najrazličnejših opravil, tako preprostih kot tudi bolj zmogljivih. Za večino terenskih opravil tako zadostuje že povprečna tablica, medtem ko je kakšen tablični računalnik višjega cenovnega razreda tudi po strojni opremi že konkurenčen prenosnikom.

Zakaj so tablice postale tako priljubljene?

Zaradi navedenih razlogov postaja tablični računalnik že skoraj obvezna oprema za vsakogar, ki se pri svojem delu veliko premika. Če pa dodamo še relativno nizko ceno in izjemno prilagodljivo programsko opremo, dobimo vsestransko napravico, namenjeno veliko širšemu trgu.

Danes tablico uporabljajo najrazličnejši profili uporabnikov, saj prav vsak najde svoje prednosti. Če ne za delo, pa je naprava uporabna za zabavo. Morda olajša upravljanje drugih elektronskih naprav, morda omogoča le hitro zapisovanje pomembnih sporočil…

Možnosti je praktično neskončno, kar potrjuje tudi vedno večji trg aplikacij za tablične računalnike, predvsem pa razvoj novih operacijskih sistemov, ki spet nudijo svoje prednosti in slabosti, pa tudi specifične dodatne funkcionalnosti.

Torej, že imate svoj tablični računalnik?