V času, ko podjetja ne zaposlujejo, se marsikdo odloči, da se bo v poslu preizkusil kar sam. Čeprav je ustanovitev s.p. relativno preprosto opravilo, pa se je pred ustanovitvijo pametno dobro pozanimati o različnih stvareh, povezanih tako z odprtjem s.p. kot tudi z nadaljnjim poslovanjem.

Pogosto se namreč zgodi, da nekdo na hitro postane samostojni podjetnik, pred tem pa ni pridobil ustreznega znanja, ki bi ga moral podjetnik vsekakor imeti. Poleg tehtno izdelanega poslovnega načrta in poznavanja trga se je potrebno poučiti tudi o zakonih, predvsem je potrebno prebrati Zakon o gospodarskih družbah ter zakone, povezane z dejavnostmi, ki jih bo podjetnik opravljal.

Kako do svojega podjetja?

Če želite odpreti svoj s.p., boste morali pred ustanovitvijo skozi tri korake:

  • Prijava v poslovni register (AJPES)
  • Prijava na FURS
  • Prijava na ZZZS

Za s.p. velja, da lahko podjetje registrirate brezplačno, in sicer na eni izmed tako imenovanih točk VEM (Vse na Enem Mestu). Teh je po celotni Sloveniji več kot 200, naloge pa opravljajo:

  • AJPES
  • Upravne enote
  • SPIRIT Slovenija
  • Obrtna-podjetniška zbornica Slovenije (OZS)
  • Gospodarska zbornica Slovenije (GZS)
  • Druge točke VEM
  • Notarji (plačljive storitve)

Svoje podjetje (s.p.) lahko ustanovite tudi elektronsko, s pomočjo sistema e-VEM. Za dostop do portala potrebujete digitalno kvalificirano potrdilo. Prijavo na ZZZS lahko prav tako opravite preko e-VEM, medtem ko za prijavo na FURS uporabite spletni sistem eDavki.

Kdo lahko ustanovi s.p.?

Samostojni podjetnik je lahko le poslovno sposobna oseba. Načeloma je to oseba, ki je dopolnila polnoletnost (18 let starosti), obstaja pa tudi izjema. Poslovno sposobna oseba je namreč lahko tudi oseba, ki je postala roditelj in je dopolnila vsaj 15 let. V tem primeru mora pridobiti dovoljenje CSD za sklenitev zakonske zveze, sodišče pa mora izdati odločbo za pridobitev popolne poslovne sposobnosti.

Nekaj osnov, ki jih kot bodoči poslovnež morate poznati

Ustanovitev s.p. poteka brez ustanovnega kapitala. Za celotno poslovanje odgovarjate s svojim premoženjem, prav tako pa s sredstvi na računu lahko prosto razpolagate. Sredstva torej lahko prosto nakazujete na svoj osebni transakcijski račun. Gre za enoosebno obliko dejavnosti, pri kateri velja progresivna obdavčitev. Več kot boste zaslužili, več davkov boste morali plačati. Za razliko od d.o.o., kjer gre za pravno osebo, je pravno-organizacijska oblika fizična oseba z dejavnostjo.

Ker s.p. velja za obliko podjetja z nekoliko manjšo kredibilnostjo, se morate zavedati, da boste težje pridobili investitorje, kot bi jih, če bi npr. ustanovili d.o.o.

Preberite tudi: