Ko se prijavite na razpisano delovno mesto, nestrpno pričakujte, da vas bodo v čim krajšem času povabili na razgovor. In ko se to končno pripeti, se znajdete v veliki zadregi, saj niti ne veste natanko, kako naj bi razgovor potekal in kaj vse vas na njem lahko vprašajo.

V prvi vrsti je najpomembneje, da ostanete mirni in da se tako obnašate tudi na razgovoru. Četudi vam ne bo šlo po pričakovanjih, vam priporočamo, da se na razgovoru ne pretvarjate in da ste pristni. Morebitni bodoči delodajalec bo zagotovo prednost dal vašemu karakterju in obnašanju, zato se ne obremenjujte, če nekaterih potrebnih znanj še nimate.

V nadaljevanju vam bomo predstavili 10 najpogostejšim vprašanj, ki se jim verjetno ne boste mogli izogniti, saj so tako splošna, da boste morali nanja odgovarjati ne glede na to, na katero delovno mesto ste se prijavili. Prav tako vam bomo zaupali, kako lahko na zastavljena vprašanja spretno odgovorite.

1. Zakaj ste se prijavili na naše prosto delovno mesto?

Eno od najpogostejših vprašanj na razgovoru je, zakaj ste se prijavili ravno za delo v tem podjetju. Preden odidete na razgovor je zato dobro, da si preberete splošno predstavitev podjetja, predvsem pa se osredotočite na cilje oziroma vizijo podjetja. Pri odgovoru na vprašanje torej izhajate iz njihove vizije in dodajte še kaj svojega, da bo še pristneje.

2. Zakaj želite zamenjati delovno mesto?

Če bo delodajalec iz vaše prijave in življenjepisa razbral, da ste že kje zaposleni, pričakujte, da vas bo vprašal, zakaj želite zdajšnje delovno mesto zamenjati. Svetujemo vam, da nikoli ne pljuvate po trenutnem delovnem mestu in da raje poudarite, da bi radi kaj novega, nekaj, kar bo bolje pripomoglo k vaši osebnostni rasti. Delodajalcu razložite, zakaj je razpisano delo za vas veliko primerneje.

3. Katero področje dela vam je najbolj zanimivo?

Pri odgovoru na to vprašanje je najpomembneje, da se osredotočite izključno na področje dela, ki vas najbolj zanima. Poudarite, zakaj bi vas to področje dela najbolj izpopolnjevalo. Če imate dobre reference, jih nikakor ne pozabite izpostaviti.

4. Ali radi delate v skupini?

V zadnjem času se v številnih sodobno naravnanih podjetjih poudarja pomen timskega dela. Ko vas bo delodajalec povprašal, ali ste zmožni delati z večjo skupino ljudi, kljub temu da raje delate sami, povejte, da ste se zmožni prilagajati, da pa vas ne moti niti samostojno oziroma individualno delo.

5. Kateri so vaši največji poslovni uspehi?

Preden vstopite v pisarno na razgovor, premislite tudi o tem, kaj je do sedaj vaš največji poslovni uspeh. Četudi se vam zdi, da vam še ni uspelo nič posebnega, se boste zagotovo spomnili vsaj enega.

Razgovor za delo
Na razgovoru za delo bodite urejeni, samozavestni in iskreni.

Če imate uspehov veliko in ne veste, kje bi začeli, je bolje, da poudarite samo nekaj najbolj izstopajočih in primernih za delodajalca. Verjemite, da je tako bolje, saj ni pametno, da bi se na razgovoru za delo preveč hvalili.

6. Katere so vaše pozitivne in negativne osebnostne lastnosti?

Pri tem odgovoru bodite čim bolj iskreni. Najprej naštejte pozitivne lastnosti. Temeljito premislite, katere boste izpostavili in hkrati ne pretiravajte. Dobro bo tudi, da izpostavite kakšen dogodek oziroma situacijo, kjer so vam te lastnosti prišle zelo prav.

Nato izpostavite še kakšno svojo negativno lastnost. Naj vam pri tem ne bo nerodno, niti si ne mislite, da imate zaradi tega, kar boste povedali, manjše možnosti zaposlitve.

7. Kako vas vidijo trenutni sodelavci in šef?

Čeprav se vam to vprašanje morda zdi povsem, pa bodočemu delodajalcu lahko pove veliko. Ravno zato dobro premislite, kako boste na to odgovorili. Najbolje bo, da poveste, kot je v resnici, saj bo delodajalec najbolj cenil vašo odkritost. Še enkrat pa: o sedanjih sodelavcih in šefih ne govorite negativno.

8. Zakaj mislite, da ste najprimernejši za delovno mesto?

To vprašanje vam vsekakor ne uide. Pri odgovoru se ne hvalite pretirano, temveč se osredotočite na podjetje in v nekaj povedih razložite, kako bi s svojim delom, znanjem in osebnostnimi lastnostmi lahko doprinesli k uspešnemu poslovanju.

9. Kje se vidite čez nekaj let?

Tudi to je na razgovoru za delo zelo pogosto vprašanje, na katero odgovorite kar se da iskreno. Četudi boste odgovorili, da morda kje drugje in ne v tem podjetju, boste lahko za delodajalca predstavljali odlično izbiro. Lahko pa preprosto odgovorite, da si želite postati vodja oddelka.

10. Kaj veste o našem podjetju?

Že na začetku smo omenili, da je zelo pomembno, da pred odhodom na razgovor temeljito pregledate dogajanje v podjetju, na katerega prosto delovno mesto ste se prijavili. Večino podatkov boste našli na spletni strani podjetja, preverite pa tudi socialna omrežja, spletne forume in podobno. Pazite, da ne boste predolgi. Če o podjetju poznate veliko podatkov, se osredotočite le na najpomembnejše. Poudarite še, kaj vam je pri podjetju še posebej všeč.

Čisto za konec pa naj vam zaupamo, da ne bo prav nič narobe, temveč celo dobrodošlo, da delodajalcu tudi vi postavite kakšno vprašanje. S tem boste na razgovoru za delo naredili dober vtis, saj boste pokazali dodatno zainteresiranost.