Celulit je estetska težava, s katero se spopadajo tako moški kot ženske, čeprav je pri ženskah bolj pogost. Vendar pa celulit ni nekaj, kar bi bilo moteče zgolj zaradi samega videza. Pozabljamo, da je celulit problematičen tudi z vidika zdravja oziroma eden od pokazateljev, da naš življenjski stil ni najboljši, kar se odraža tudi v vidni obliki in nas opozarja, da bi morali bolje skrbeti za zdravje svojega telesa.

Celulit kot »simptom« nezdravega življenjskega sloga

Res je, da je celulit v prvi vrsti gensko pogojen, torej ga lahko pričakujemo pri osebah, kjer je ta bolj izrazit »v družini«. Prav tako je odvisen od spola oziroma hormonov ter lastnosti kože in podkožja, zato je pri ženskah bolj pogost kot pri moških. Ne moremo pa mimo tega, da je mogoče njegovo pojavnost minimalizirati ali tudi povsem preprečiti s tem, da živimo zdravo.

Kako? Celulit je maščoba, ki se nahaja v podkožju, na grudičast videz pa vplivajo predvsem vezi v podkožju. Prvi način, kako odpraviti celulit oziroma preprečiti njegov nastanek, je torej ta, da zmanjšamo količino maščobe v svojem telesu. V ta namen je potrebno zdravo življenje s pravilno prehrano in veliko gibanja.

Gotovo boste rekli, da imajo celulit tudi tisti ljudje, ki so vitki. Res je! Vendar vitkost ni vse, kar šteje. Pomembna je telesna sestava, torej dobro razmerje med mišično maso in odstotkom maščobe v telesu. Lahko smo sicer na videz suhi, a imamo celulit, ker imamo slabo razvito mišičevje, saj zanj ne skrbimo s telesno vadbo. Takrat se lahko tudi malo maščobe kaže kot celulit, kajti ne le, da imamo slab mišični tonus in premajhno mišično maso, temveč je tudi težava v prekrvavitvi kože, zaradi katere je ta manj prožna, grudice pa bolj opazne.

Nenazadnje zadnja dognanja medicinske stroke kažejo, da nimajo prekomerne teže ljudje, ki jim tehtnica pokaže veliko kilogramov, če so ti kilogrami na račun mišic. »Debeli« so po novem ljudje, ki ne glede na številke na tehtnici nimajo primernega razmerja med količino telesne maščobe in količino mišic. Pri teh se pojavijo zdravstvene težave, ki so značilne za ljudi s prekomerno težo.

Vzroki in njihovo odpravljanje

Če ste ženska, ki ima celulit »v genih«, potem vsekakor velja, da je lahko boj z njim naporen. A genetika ni nikoli edini dejavnik, ki vpliva na naše telo in zdravje. Vedno lahko genetske vzroke presežemo ali omilimo, če imamo za to dovolj volje. Kako torej odpraviti celulit? Predvsem s tem, da živimo zdravo!