WordPress je izredno priljubljena spletna platforma, ki omogoča enostavno urejanje spletne strani. Gre za tako imenovan CMS (Content Management System), ki je odprtokodne narave in kot tak na voljo vsem spletnim uporabnikom. WordPress je že sam po sebi izredno zmogljiv in obširen, kar pa še zdaleč ne pomeni, da se ga ne da dodatno izboljšati. In kako lahko to storimo? Dodamo mu lahko vtičnike (angl. plugins), s katerimi v sistem vgradimo dodatne funkcije.

Dandanes je vtičnikov že celo morje, zato je včasih kar težko najti takšnega, ki ustreza našim željam. Večinoma torej iščemo vtičnike za specifične potrebe, nekaj pa je tudi takšnih, ki pridejo prav skoraj vsakemu uporabniku WordPressa. Tokrat vam jih predstavljamo 7, za katere mislimo, da so splošno uporabni.

Limit Login Attempts

Za večjo varnost je dobro, da si namestite vtičnik Limit Login Attempts. Z njim lahko preprečite večkratno poskušanje vpisa v administracijo. To je zelo pomembno, še posebej, če je vaše uporabniško ime ostalo privzeto »admin«, saj obstajajo zlonamerne kode, ki poskušajo vdreti v sistem z različnim poskušanjem uporabniških imen in gesel. Predlagamo, da si privzeto uporabniško ime čim prej spremenite.

Več o vtičniku: https://wordpress.org/plugins/limit-login-attempts/

Wordfence Security

Ker vam je varnost vaše spletne strani najverjetneje zelo pomembna, je smotrno, da si namestite vtičnik Wordfence Security. Vtičnik bo najprej preveril, če je vaša spletna stran slučajno že okužena z zlonamerno kodo, nato pa bo stran očistil in zaščitil. Poleg tega naj bi vtičnik tudi do 50x pohitril stran, o čemer pa nismo ravno prepričani. Njegova primarna naloga je vsekakor skrb pred okužbo strani z virusom.

Več o vtičniku: https://wordpress.org/plugins/wordfence/

Akismet

Če se boste odločili za blog, boste najverjetneje imeli vključeno funkcijo komentiranja. Priporočamo vam uporabo vtičnika Akismet, saj boste v nasprotnem primeru prejeli veliko neželenih (spam) komentarjev. Aksimet deluje kot filter, ki pregleda vse komentarje in neželene filtrira. Z njegovo inštalacijo boste v administraciji še vedno lahko videli vse komentarje, bo pa precej bolj pregledno, kateri so pristni in kateri ne. Pred vključitvijo vtičnika boste potrebovali svoj API ključ, ki ga prejmete na strani https://akismet.com/wordpress/.

Več o vtičniku: https://wordpress.org/plugins/akismet/

Yoast SEO

Kar se tiče on-site optimizacije spletne strani, bo v veliko pomoč vtičnik Yoast SEO. Omogočil vam bo vnos meta podatkov na posamezne podstrani spletišča (npr. meta naslov, meta opis, meta ključne besede itd.), prav tako boste lahko podstranem določili, če naj jih spletni iskalniki indeksirajo ali ne (funkcija index/noindex), z vtičnikom boste enostavno izdelali zemljevid spletnega mesta (XML sitemap), urejali .htaccess in robots.txt datoteki in še marsikaj drugega. Skratka, če želite biti v spletnih iskalnikih, kot je npr. Google, uvrščeni na boljše pozicije, si vsekakor namestite omenjeni vtičnik.

Več o vtičniku: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

Piškotki

Že kar nekaj časa je preteklo, odkar je v veljavo stopil zakon ZEKom-1, ki opredeljuje, kakšno mora biti obvestilo o piškotkih na spletni strani in na kakšen način se piškotki lahko shranjujejo na računalnik obiskovalca. Vtičnik, ki je ob pravilnih nastavitvah skladen s slovensko zakonodajo, je izdelal slovenski programer, in ga širši javnosti nudi brezplačno. Da ne boste po nepotrebnem plačevali kazni, vam priporočamo, da si vtičnik namestite. Tudi spali boste lažje.

Več o vtičniku: http://piskotki.net/wordpress-vticnik-za-upravljanje-piskotkov/

Contact Form 7

Če bi radi, da vam lahko obiskovalci vašega spletišča pošljejo sporočilo, vam priporočamo uporabo vtičnika Contact Form 7. Vtičnik je še posebej pomemben za vse podjetnike, saj na enostaven način omogoča, da obiskovalci pošljejo povpraševanje preko kontaktnega obrazca. Gre za zelo fleksibilen vtičnik, kateremu na enostaven način dodajate vnosna polja, prav tako lahko tudi določite, katera polja morajo biti obvezno izpolnjena, na kateri elektronski naslov pride sporočilo ipd. Vtičnik je preveden v številne jezike, zato je primeren tudi za spletne strani, ki s svojo ponudbo ciljajo na različne trge.

Več o vtičniku: https://wordpress.org/plugins/contact-form-7/

W3 Total Cache

Vtičnik W3 Total Cache izboljša uporabniško izkušnjo na spletni strani, poleg tega pa je odličen tudi z vidika optimizacije spletne strani in posledičnega doseganja višjih uvrstitev v spletnih iskalnikih. Oboje iz istega razloga, in sicer zato, ker pohitri nalaganje strani. To naredi z izkoriščanjem predpomnilnika na celotni strani in v samem brskalniku, poleg tega pa tudi minimizira velikosti HTML, CSS in JS datotek.

Več o vtičniku: https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/