Gorska kolesa so med kolesarji vse bolj priljubljena, saj se lahko z njimi, za razliko od klasičnih specialk, vozite praktično povsod, kjer koli si zaželite. Kot ste verjetno že opazili, se ta vrsta koles s svojim robustnejšim okvirjem od ostalih razlikuje že na prvi pogled, ker pa nudi tudi ostale prednosti, so za mnoge kolesarje pogosto prva izbira.

1. Kolo za vse vrste terenov

Če iščete kolo, ki ga boste lahko uporabljali tako na neutrjenih makadamskih poteh kot tudi na asfaltu, je gorsko kolo zagotovo prava izbira. Zaradi svojih širših pnevmatik z grobim profilom je z njimi strah pred predrto zračnico popolnoma odveč, saj so znana po tem, da so izjemno trpežna in primerna za vse vrste podlage.

Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Aspect 960
Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Aspect 960 – Extreme Vital

Res je, da boste za vožnjo po asfaltu porabili nekoliko več moči, a če iščete vsestransko kolo, ki bo uporabno tako za vožnjo na delo po mestnih ulicah kot za aktivno preživljanje prostega časa, z gorskim kolesom zagotovo ne boste zgrešili.

2. Kolo, ki zadovolji različnim zahtevam kolesarjev

Pestra ponudba gorskih koles omogoča kolesarjem, da si izberejo sebi najbolj primeren model, pri čemer je izbira odvisna predvsem od namena uporabe. Glavna značilnost, po kateri se gorska kolesa med seboj razlikujejo, je njihovo vzmetenje, ki omogoča dober nadzor in obvladanje kolesa v najrazličnejših razmerah.

All mountain gorsko kolo Giant Trance 29
All mountain gorsko kolo Giant Trance 29 – Extreme Vital

Med najbolj raznovrstna gorska kolesa uvrščamo tako imenovane trdake ali hard-tail kolesa, ki imajo vzmetenje le na sprednjih vilicah. Če iščete nekoliko bolj vzmetena kolesa, boste izbirali med kolesi s polnim vzmetenjem, kot so cross country, all mountain in enduro kolesa.

Za tiste, ki se navdušujete nad adrenalinskimi spusti, pa pridejo v poštev downhill in freeride gorska kolesa, pri katerih je zahtevnejšim spustom prilagojena tudi geometrija okvirja.

3. Kolo z veliko prestavami in različnimi prestavnimi razmerji

Poleg vzmetenja je pomembna karakteristika gorskega kolesa tudi ta, da ima večje število prestav, kar omogoča uporabo najširšemu krogu uporabnikov. Najpogostejše število prestav je 20, 21, 22, 24, 27 ali 30, zato smo prepričani, da boste našli sebi primernega.

Enduro gorsko kolo Specialized Comp 29
Enduro gorsko kolo Specialized Comp 29 – Extreme Vital

Število prestav pomembno vpliva na prestavno razmerje, ki je odvisno tudi od velikosti zobnikov. Za udobno vožnjo brez večjih naporov je prestavno razmerje ključnega pomena, zato se je pri izbiri števila prestav potrebno vprašati predvsem to, po kako strmih terenih se boste vozili in v kakšne namene boste gorsko kolo uporabljali.

4. Kolo, ki je kos velikim obremenitvam

Prednost gorskih koles je v tem, da je njihova geometrijska zasnovanost takšna, da kolesarjem zagotavlja čim večjo trdnost in hkrati stabilen položaj za krmilom. Ta je nekoliko širši, saj lahko edino na ta način omogoča kolesarjem učinkovito ohranjanje ravnotežja na različnih terenih in v različnih situacijah.

Cross country gorsko kolo Scott Spark 940
Cross country gorsko kolo Scott Spark 940 – Extreme Vital

Pri tem imajo pomembno vlogo tudi uporabljeni materiali. Okvirji najsodobnejših gorskih koles so danes izdelani iz ogljikovih vlaken ali kakovostnejših različic aluminija, ki zagotavljajo na eni strani lahkotnost in na drugi strani izjemno vzdržljivost, trdnost in torzijsko togost.

Velikim obremenitvam pa morajo biti kos tudi zavore gorskih koles, zato so vsa sodobna gorska kolesa danes opremljena z disk zavorami, ki omogočajo enakomerno in varno zaviranje v različnih situacijah in na različnih terenih.

5. Kolo s pestro izbiro velikosti in geometrijami okvirja

Za popolno udobje v vožnji je ključnega pomena izbira primerne velikosti in geometrije okvirja. Pri tem ne pozabite na dejstvo, da je pri tem pomemben predvsem namen uporabe gorskega kolesa, saj so okvirji downhill gorskih koles že v osnovi manjši napram ostalim.

Električno gorsko kolo Giant Fathom E+ 3 Power 29
Električno gorsko kolo Giant Fathom E+ 3 Power 29 – Extreme Vital

Razveseljiv je podatek, da je vsem kolesarskim navdušencem na voljo pestra izbira različnih velikosti gorskih koles z različno geometrijo kolesa, kar pomeni, da boste zagotovo našli gorsko kolo, ki je idealno za vaše potrebe in povsem ustreza vaši telesni višini.