Tako kot tehnologija se z bliskovito hitrostjo razvija še marsikaj drugega, kar nam lajša življenja in prihrani dragoceni čas za ljubše zadeve. Z neprestanim razvojem se je pohitril tudi razvoj naših najmlajših, katerih gibalne sposobnosti začnemo starši ali za to usposobljeni strokovni in medicinski delavci razvijati in spodbujati že kmalu po otrokovem rojstvu.

V zadnjih letih smo lahko opazovali porast otroških poganjalcev na trgu, saj so ti postali pravi hit, a vsekakor ne zaman. Otroški poganjalec namreč v svoji enostavni obliki otroku omogoča hitrejši razvoj motoričnih in gibalnih sposobnosti ter sproščeno otroško igro obenem.

Kdaj otroku predstaviti otroški poganjalec?

Vašemu malčku lahko poganjalec predstavite že zelo zgodaj, nekje pri desetih mesecih, ko tisti najbolj zgodnji že začnejo z vstajanjem in vsepovsod iščejo oporo, na katero bi se prijeli. Otrok lahko tako poganjalček najprej uporablja zgolj kot igračo na kolesih, z njim pa se lahko z našo pomočjo zapelje tudi že preden shodi. Pomembno je le, da ima malček dobro ravnotežje pri sedenju – da že sedi sam.

Otroški poganjalec woom
Otroški poganjalec woom

Otrok svoj poganjalček samostojno uporablja takrat, ko je pri hoji stabilen in suveren, na njem pa se mora naučiti še koordinacije oz. premikanja nog, da se s poganjalcem lahko vozi, kar se zgodi predvidoma okoli 18. meseca starosti. Točnega meseca, kdaj otroku predstaviti poganjalček, ne moremo predvideti, saj je vse odvisno od otrokovega razvoja. Nekateri to usvojijo prej, nekateri pa nekoliko kasneje, kar je popolnoma normalno in nič skrb vzbujajočega.

Prednosti otroškega poganjalca

Šolsko kolo ali poganjalec omogoča otrokovo zgodnje učenje ravnotežja, spretnosti in koordinacije, vse to brez prisile. Tovrsten način vožnje otroku pomaga hitreje usvojiti vožnjo na dveh kolesih, za samostojno vožnjo otroškega kolesa tako otrok, ki pred tem uporablja poganjalček, pogosto sploh ne potrebuje pomožnih kolesc, saj ravnotežje že obvlada sam, strahu pred vožnjo pa ne razvije.

Otroški poganjalec Cruzee
Otroški poganjalec Cruzee

Velika prednost poganjalčka je še v tem, da na sprehodih in pri gibanju otrok ni več le nepremično pripet v voziček, iz katerega opazuje svet okrog njega, ampak ga lahko že zelo zgodaj s poganjalčkom tudi sam odkriva ter se obenem uči previdne vožnje: kdaj se ustaviti, na kaj biti pozoren in podobno. Tako poganjalček otroku omogoča samostojnost in spretnost, da se v nekaterih vsakdanjih situacijah, seveda ob budnem očesu staršev ali skrbnikov, poskuša znajti sam.

Zabava, rekreacija in praktičnost v enem

Otrok lahko poganjalček vozi v stanovanju, na dvorišču ali ga uporablja na sprehodih. Ob vožnji se zabava, saj krmilo upravlja sam, hkrati pa je njegovo celotno telo aktivno in v pogonu, tako da se malček dobro razgiba in tudi utrudi.

Otroški poganjalec je zelo praktičen, saj je majhen in izjemno lahek, zato ga lahko pospravimo v še tako majhen avto, doma pa nam ravno tako ne zasede veliko prostora. Ker je lahek in majhen, ga z lahkoto upravlja in premika tudi vaš otrok.

Na kaj morate biti pozorni ob nakupu poganjalca?

Za neizmerno zabavo vašega mačka je ponudba poganjalcev že zelo raznovrstna, tako lahko najdete poganjalček v skorajda vsaki obliki vozila, barvi ali poslikavi, ki si jo vaš otrok zamisli.

Otroški poganjalec Dema
Otroški poganjalec Dema

Pri nakupu bodite pozorni še na to, da ima otroški poganjalec možnost nastavitve višine sedeža ter krmila, da lahko poganjalec vašega malčka neprestano spremlja in dohaja ob njegovi hitri rasti. Sedež naj bo nastavljiv po višini in dolžini, da ga boste zlahka prilagodili potrebam otroka.

Za tiste najmlajše pogumneže, ki bi se v svet radi samostojno odpeljali že zelo zgodaj, so tu poganjalci na treh kolesih, ki omogočajo še večjo stabilnost. Trikolesni poganjalec je tako odlična izbira za malčke, ki se šele podajajo v svet mobilnosti in prvega samostojnega raziskovanja okolice. Ob nakupu tovrstnega poganjalca se prepričajte, da se takšen poganjalec lahko pretvori v dvokolesnega, da ga bo otrok lahko uporabljal, vse dokler ga ne preraste oz. dokler ne preseže predvidene teže cca. 25 kg.

Več nasvetov za nakup poganjalca najdete na: https://pobegskolesom.si/vodic-za-nakup-poganjalca

Bodi eko in izberi leseni poganjalec

Leseni otroški poganjalčki so postali prava modna muha sodobnih staršev, saj skorajda ne mine dan, da na ulici ne srečamo malčka, ki drvi z lesenim poganjalčkom. Cena teh je malce višja, a s takšnim nakupom vsaj nekoliko pripomoremo k varovanju narave, v nasprotnem primeru pa so na izbiro kovinski.

Lesen otroški poganjalec
Lesen otroški poganjalec

Pri izbiri poganjalca torej bodite pozorni na materiale, težo in velikost. Če ste v dvomih, kateri otroški poganjalec bo najboljši za vašega malčka, se lahko vedno obrnete na osebje v otroških trgovinah ali trgovinah s kolesi. Prepričani smo, da vam bodo pri izbiri z veseljem pomagali.