Nekatere mačke predejo, druge rjovijo. Do razlike pride zaradi podjezične kosti, ki je pri mucah fleksibilna in domačim mačkam omogoča dodaten način oglašanja, ki je ljudem tako pri srcu. Velike mačke pa večinoma nimajo fleksibilne podjezične kosti, zato se pri njih pojavlja rjovenje, ki je značilno na primer za leve, tigre, leoparde in jaguarje. Med divjimi mačkami pa so tudi izjeme, ki obvladajo oboje, tako predenje kot rjovenje: gepardi in pume.

Večinoma smo ljudje prepričani, da mačka prede zgolj zato, da izraža svoje ugodje in dobro počutje, a vsak mačji lastnik hitro spozna, da ni vedno tako. Mačke predejo tudi ob drugih priložnostih.

Kako mačke predejo?

Pri predenju mačka uporablja mišice prepone in sapnika, da z njimi ustvari vibracije zraka, ki potuje mimo glasilk. Te se slišijo kot predenje, brez težav pa zanje skrbi pri vdihu in pri izdihu, tako da je predenje slišati enakomerno in tekoče.

Pa ste vedeli, da ne predejo le mačke? Enako sposobnost imajo tudi rakuni.

Predenje ni nujno izraz sreče

Najpogosteje mačke res predejo takrat, ko želijo izraziti svoje dobro počutje – ko so varne, na toplem, site in obdane z ljubeznijo ter pozornostjo, ki jim ju namenjamo človeški gospodarji. Ljudje vemo, da je izraz zadovoljstva namenjen nam, saj je predenje tiho in tako namenjeno zgolj našim ušesom. Izražanje ljubezni najbližjim pa lahko mačka pokaže tudi svojim mladičkom, zato pogosto prede, kadar se ti dojijo. Tudi ti lahko predejo že kmalu po rojstvu, s čimer lahko z njo komunicirajo še preden odprejo oči.

Predenje vpliva na mačko izjemno pomirjujoče, zato ga lahko ta uporablja tudi takrat, kadar je sicer razdražena in se želi s takšno »meditativno tehniko« pomiriti. Podobno, kot bi človek v stresni situaciji poskušal najti mir z jogijsko meditacijo in bi si zamrmral svoj »ommmm«.

Mačke tako predejo tudi, kadar jih je strah, kadar čutijo bolečino ali kadar so lačne. Predenje pogosto spremlja kotitev, pa tudi zadnje trenutke mačjega življenja. Gre torej za dve izjemno stresni situaciji, v katerih pride pomiritev še kako prav.

Pogosto tudi opazimo, da mačka prede takrat, kadar je na primer njen mačji prijatelj poškodovan ali bolan, in mu želi s predenjem pomagati in izkazati podporo. Prav tako pa pogosto leže k bolnemu ali poškodovanemu človeku ter mu izkaže naklonjenost in skrb na enak način.

In ne, takšna pomoč ni zgolj psihična, temveč menda dejansko deluje tudi v fizičnem smislu. Frekvenca predenja je namreč takšna, da spodbuja regeneracijo tkiv. Zanimivo, se vam ne zdi?