Celulit je posledica ohlapnega vezivnega tkiva. Zanj žal ni čudežnega zdravila ali mazila, vendar lahko z gibanjem in zdravo prehrano omilimo kar precej nadležnih vdolbinic na koži.

Celulit je nenevaren, a nadležen, saj prizadene približno 90 % vseh žensk. Večina nas sprva napačno domneva, da je celulit povezan z debelostjo. Stereotipska teza verjetno izhaja iz dejstva, da je veliko istih dejavnikov, ki vodijo k povečanju telesne teže, krivih tudi za nastanek celulita.

Naše telo kot nekakšna mreža obdaja vezivno tkivo, ki služi kot opora organom in mišicam, torej deluje kot nekakšen zaščitni sloj. Pozornost pa mu največkrat posvetimo šele, ko je tkivo oslabljeno. Struktura vezivnega tkiva je genetsko pogojena. Moški so srečni, ker jim je že narava podarila močnejše vezivno tkivo – pri njih poteka mrežasto, pri ženskah pa navpično.

Kateri so dejavniki za nastanek celulita?

Večinoma gre za skupek več dejavnikov, ki pa so vsi posledica sodobnega načina življenja: pomanjkanje gibanja, nepravilna prehrana in uživanje večjih količin kave ter alkohola, pitje premalo vode, nošnja (pre)tesnih oblačil in kajenje. Poleg naštetih so dejavniki za nastanek vsekakor hormonske spremembe – že v času pubertete in kasneje v nosečnosti.

Nezdrav življenjski slog
Glavni krivec za nastanek celulita je nezdrav življenjski slog.

Na nastanek celulita imajo vpliv kontracepcijska sredstva in druga zdravila, pa metabolizem posameznika, psihični stres ter druge bolezni. Pomemben je tudi vpliv genetike. Sam razvoj celulita se prične že v obdobju pubertete, tako pri moških kot pri ženskah, a se na videz takrat še ne izrazi.

V puberteti pri deklicah poraste nivo estrogena, ki sproži proizvodnjo maščobnih celic in spodbuja nastajanje celulita ter zastajanje tekočin. Med samo menstruacijo je okrepljeno delovanje hormona estrogena, kar se kaže kot pomarančast izgled kože.

Med nosečnostjo elastično vezivno tkivo omogoča preoblikovanje ženskega telesa. Povečane maščobne celice ga zato z lahkoto raztegnejo in se zrinejo vanj. Na tvorbo celulita med nosečnostjo vplivajo tudi povečanje apetita, povečano zadrževanje vode ter drugih telesnih tekočin in splošne spremembe v krvnem obtoku. V času menopavze je priporočljiva ustrezna hormonska terapija, saj lahko pride do povečanja obsega celulita.

Kako celulit lahko preprečimo ali zmanjšamo?

Preprost recept za odpravo celulita, ki deluje: redna telesna vadba in ustrezna prehrana. Pomembni so redni manjši obroki, ki so enakomerno razporejeni čez cel dan, ter zadostno pitje vode. Poplava ali celo trend diet nam ni v pomoč. Nasprotno – izogibajmo se jih, saj imajo v večini jo-jo efekt, kar pomeni, da se izgubljeni kilogrami hitro vrnejo. Pogosto celo z obrestmi.

Vsakršno gibanje je dobro za spodbujanje cirkulacije, a samo gibanje celulita ne bo odstranilo, zato je priporočljivo prakticirati različne športe, od teka do vaj za moč. Za lepe noge in roke je odlična vadba tudi pilates. Hoja spodbudi cirkulacijo limfnega voda. Kombinacija raztezalnih vaj in enournega sprehoda daje odlične rezultate v boju proti celulitu.

Pilates za odpravo celulita
Z rednim izvajanjem pilatesa do uspešne odprave celulita.

Dandanes uživamo preveč prečiščenih ogljikovih hidratov oz. sladkorjev, ki ugodno vplivajo na nastanek estrogena. Estrogen vsebujejo jajca, mleko in meso. Ne smemo spregledati estrogena iz kontracepcijskih tablet, ki ima pri nekaterih ženskah lahko negativno delovanje oz. stranski učinek – kopičenje maščobnih vdolbinic na koži. Nivo estrogena pa si lahko uspešno uravnavamo z uživanjem rastlinskih estrogenov iz soje in kapusnic (brokoli, cvetača, zelje in brstični ohrovt).

Za prožno in trdno vezivno tkivo pa je odločilno tudi pitje tekočine. Idealno je popiti dva do tri litre vode dnevno. Telesu tako pomagate tudi odplaviti strupene snovi.

Kaj jesti in česa ne?

Med živila, ki preprečujejo nastanek celulita, spadajo ribe (skuše, sardine in losos), saj so bogate z vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin. Omega 3 maščobne kisline povečajo cirkulacijo in s tem zmanjšujejo napihnjenost maščobnega tkiva ter izboljšajo celično strukturo. Koristne maščobe iz rastlinskih virov so v oljčnem in lanenem olju, avokadu ter oreščkih. K odvajanju odvečnih tekočin iz telesa pomaga zmerna in redna uporaba maščob iz rastlinskih virov, skupaj z obilico vlaknin, predvsem iz zelenjave.

Nujna je racionalna uporaba soli. Ta naj bo nerafinirana, nadomeščamo jo lahko z začimbami in zelišči, kot so kurkuma, ingver in kajenski poper, saj zmanjšajo potrebo po dodatku soli hrani. Poleg tega delujejo antioksidativno, nevtralizirajo proste radikale ter izboljšajo podkožno mikrocirkulacijo. Preveč soli poskrbi, da se v vezivnem tkivu uskladišči voda, vdolbinice v koži pa so tako še bolj opazne.

Negativne učinke ima tudi čezmerno uživanje sladkih jedi in gaziranih napitkov, živil iz bele moke, mastnih jedi in alkohola.