Vse večkrat lahko v časopisih in na spletu prebiramo novice, kako je nekomu uspelo s pomočjo interneta zaslužiti bajne vsote denarja. In to kar z delom od doma. Takšni prispevki vsekakor nekomu, ki bi rad dosegel enako, vlijejo mnogo upanja in motivacije, toda pot do prvega zaslužka na internetu je največkrat vse prej kot lahka.

Žal je na spletu tudi polno novic, ki jim ne smemo kar slepo verjeti. Zaslužek na internetu je res možen, toda lahko ste prepričani, da čez noč ne boste obogateli. Razen seveda, če boste pri igri na srečo zadeli jackpot ali pa boste morda imeli neizmerno srečo s trgovanjem valut.

Tokratni članek ni namenjen hitrim tehnikam zaslužka preko spleta, ki s seboj potegnejo tudi visoko tveganje, temveč tehnikam, kjer trdo delo in konstantnost čez čas pričneta prinašati prve dodatne zaslužke.

V nadaljevanju vam predstavljamo tri preizkušene načine za zaslužek na internetu, v branje pa vam priporočamo tudi zanimiv članek, do katerega lahko dostopate preko povezave https://www.nasveti.net/zasluzek-na-internetu.

Internetni zaslužek s partnerskimi programi

Tako imenovani partnerski oziroma affiliate programi predstavljajo enega izmed najmanj tveganih načinov za zaslužek na internetu. Gre za to, da nekemu podjetju pomagate promovirati izdelke, vi pa od vsake uspešno realizirane prodaje prejmete neko provizijo. Najpogosteje postopek poteka približno tako:

 • Razmislite, kaj vas zanima oziroma o čem radi pišete.
 • Poiščite spletne trgovine, ki prodajajo izdelke, povezane z vašo tematiko, in poleg tega nudijo tudi partnerski program, v katerega se lahko včlanite kot fizična ali pravna oseba.
 • Če izdelkov ne želite promovirati na brezplačni platformi, si priskrbite ustrezno domeno in najemite spletno gostovanje.
 • Postavite spletno stran in pričnite z objavljanjem predstavitev izdelkov. Najbolje bo, da izpostavite neko težavo, s katero se srečuje vaša ciljna publika, nato pa navedete, kako določen izdelek težavo rešuje.
 • Ko imate spisane predstavitve izdelkov, vsebine objavite in poskrbite za ustrezne slike. V večini primerov lahko uporabite slike s spletne trgovine, za katero delate promocijo.
 • Vzpostavite tako imenovane partnerske povezave, ki kažejo z vaše strani na spletno stran poslovnega partnerja. V povezavo ne pozabite vnesti svoje sledilne kode.

Namig: Ker je slovenski dvomilijonski trg relativno majhen, vam priporočamo, da za boljši zaslužek na internetu svojo spletno stran izdelate v angleškem jeziku in poiščete tuje spletne strani, ki omogočajo partnerski program. Največja med njimi je spletna prodajalna Amazon.

Internetni zaslužek s programom AdSense

Vas moti vse več oglasov na številnih spletnih straneh? Ste se že kdaj vprašali, kako s takšnimi oglasi lastniki spletnih strani sploh služijo? Pravzaprav lahko na enak ali vsaj podoben način zaslužite tudi sami. Postopek je precej podoben kot v prejšnjem primeru, le da je vse skupaj nekoliko lažje, gre pa približno takole:

 • Zopet najprej premislite, kaj vas zanima in o čem bi radi pisali.
 • Izberite tematiko, za katero mislite, da obstajajo izdelki, ki rešujejo s tematiko povezane težave. Več kot je oglaševalcev določenih produktov, več lahko iztržite iz oglaševanja, seveda pa se morate zavedati, da je hkrati višja tudi konkurenca na strani založnikov (na vaši strani).
 • Priskrbite si svojo domeno in spletno gostovanje ter si postavite spletno stran. Slednje boste najlažje naredili s pomočjo odprtokodnega sistema WordPress.
 • Napišite in objavite članke, za katere ste lahko prepričani, da bodo bralcem zanimivi.
 • S svojim Google računom se prijavite v program Google AdSense. Postopek prijave je danes mnogo hitrejši kot pred leti, tako da boste lahko zelo hitro pričeli s prikazovanjem oglasov na svoji spletni strani.
 • V Google AdSense izdelajte oglase (priporočamo velikost 300 x 250 px) in kode posameznih oglasov vnesite v spletno stran.
 • Oglasi se bodo prikazovali samodejno, kar pomeni, da ne morete sami izbirati, katere oglase bi želeli prikazovati na strani.
 • Zaslužek na internetu, ki ga ustvarite s pomočjo programa AdSense, lahko spremljate v svojem računu, kjer so izpisane različne statistike, s pomočjo katerih lahko zaslužek dodatno optimizirate.

Namig: Zaslužek preko spleta z AdSense programom je že nekoliko bolj tvegan kot zaslužek s prodajo produktov partnerskih podjetij, saj vam lahko Google ob najmanjši kršitvi pravil blokira račun. Zato je nujno, da si pred postavitvijo oglasov zelo natančno preberete navodila.

Internetni zaslužek s prodajo majic

Čeprav se verjetno sliši precej zapleteno, vas lahko kar takoj potolažimo, da v resnici ni. Prodajate lahko digitalne produkte, npr. .pdf dokumente, ali pa klasične produkte, npr. majice. Tudi v tem primeru je skoraj nujno, da se usmerite globalno, ne zgolj v slovenski trg.

Ker je proces relativno enostaven, bomo opisali, kako lahko do zaslužka na internetu pridete s spletno prodajo majic. Naj pa še prej povemo, da je izmed vseh treh načinov služenja denarja preko spleta prav ta najbolj tvegan, saj vključuje plačljivo oglaševanje.

 • Registrirate se na eni izmed strani, kjer lahko izdelate in prodajate svojo majico. Najbolj znane strani so teespring.com, fabrily.com in teezily.com.
 • Svojo majico lahko kreirate direktno na strani, lahko pa motiv izdelate tudi v Photoshopu ali kakšnem drugem podobnem programu in ga naložite na splet ter nato prenesete na majico.
 • V namen oglaševanja majice je zaenkrat najboljša izbira kar Facebook.
 • Ustvarite stran na Facebooku, kjer boste promovirali svojo majico.
 • Izdelajte oglas za majico in tehtno izberite ciljno publiko oglaševanja. Če imate na majici nemškega ovčarja, pri izbiri publike izberite interese, ki so povezani z nemškimi ovčarji.
 • Naredite več oglasov in za vsak oglas izberite nekoliko drugačno ciljno publiko. Npr. po spolu, letih, državi in po interesih.
 • Za vsak oglas namenite nekaj denarja (npr. 15 €), da boste že po prvem dnevu videli, katera ciljna publika je najbolj naklonjena vaši majici.
 • Ohranite oglase, ki konvertirajo, ter odstranite tiste, preko katerih ni bilo želene prodaje majic.

Namig: S to metodo le redko komu uspe iztržiti dobičke že takoj na začetku. Zelo pomembno je stalno spremljanje statistike, neprestano izboljševanje oglaševalskih kampanj, dober dizajn in potrpežljivost. Potreben je tudi manjši začetni kapital za namene oglaševanja. Če se boste odločili za omenjeno metodo, s katero sicer lahko iztržite zelo lep zaslužek na internetu, vam vsekakor toplo priporočamo, da pred pričetkom poiščete več informacij na spletu in si dodatno okrepite znanje.